Porin poliittinen leikkaussali

10.2.2021 klo 21:01 Uutiset

Porin poliittinen leikkaussali

”Mistä leikataan?” kyselee kokoomuksen Maria Rantanen (SK4.2.). Jotenkin on sellainen olo, että poliittiset kirurgit ovat teroittamassa puukkojaan, ja potilaat pakoilevat.

On selvää, että Porin on ponnisteltava jatkuvasti pitääkseen taloutensa tasapainossa.

Leikattava on, mutta mistä? Valitaanko yksi iso leikkaus, vai monta pienempää?

Budjettivaltuustossa valittiin yksi iso leikkaus, joka tuntuu meidän jokaisen kukkarossa. Veroäyrimme nostettiin vastaavan kokoisten kaupunkien keskitasolle ja siitä saatiin tuloutuksena vajaan kymmenen miljoonan tuotto.

Kokoomus ehdotti toista isoa leikkausta. Irtisanomiset ja lomautukset sisällään pitävien yt-neuvottelujen tavoitteeksi tuli asettaa 10 miljoonan euron säästötavoite.

Maria Rantanen pahoittelee, että tämän tyyppisiin yt-neuvotteluihin ei ole suostuttu. Valtuusto valitsi hitaamman tavan näille sinänsä tarpeellisille henkilöstösäästöille. Rekrytointikielto ryydittää luonnollisen poistuman kautta syntyvää työtekijämäärämme vähenemistä. Tämäkään tapa ei ole ongelmaton, mutta tilanteessa, jossa tilinpäätösalijäämämme on nyt kutistunut olemattomiin, ei kovan luokan yt-neuvottelujen aloittaminen todellakaan tuntuisi parhaalta tavalta.

Entä ne pienemmät leikkaukset? Ne koskettavat yleensä rajattua ihmisryhmää. Poliittiselle kirurgille ne ovat paljon helpompia. Mahdollisesti menetetyt äänimäärät jäävät vähäisiksi.

Valtion saaristolisää saavan Reposaaren pikkukoulu, Lavian Kotiranta I yksikön vammaishuollon lähipalveluyksikkö, Ahlaisten Lammin tuulipuisto ja vaikka keskikaupungin yrittäjiemme harmi pysäköintimaksujen korotuksesta; nämä ovat esimerkkejä tapauksista, joissa poliittiset leikkaajat ovat vaihtelevalla menestyksellä vastahakoisia asiakkaitaan ahdistelleet.

Minua saa syyttää näpertelijäksi, mutta mielestäni paikallisten asukkaittemme elinolosuhteiden kohtuullinen huomioiminen on yksi tärkeimpiä valtuutettujen velvollisuuksia.

Leikkausten vaihtoehtona voi saavuttaa paljon myös toimintojen tuottavuutta parantamalla. Porissa on ajettu vanhuspalvelujen palvelurakenteen painotuksen siirtämistä laitospainotteisuudesta kotiin annettaviin palveluihin. Tämä voi tuoda merkittäviä kustannussäästöjä, mutta ehdoton edellytys on, että kotonaan asuville taataan kattava kotihoidon palvelutaso. Me kristillisdemokraatit teimme aloitteen kodinhoitajien maksuttomasta pysäköintioikeudesta asiakaskäynneillä.  Toivottavasti hyvän vastaanoton saanut aloitteemme toteutuu mahdollisimman pian. Tällöin työntekijällemme varmasti jää enemmän aikaa siihen tärkeimpään, eli asiakkaan kohtaamiseen ja palveluun.

Simo Korpela

kaupunginvaltuuston II vpj,

perusturvalautakunnan jäsen (kunnallisvaaliehdokas, KD)