Terveyskeskuslääkäri Annukka Ojala perää myös hyvinvointiterveyttä

13.2.2021 klo 21:57 Uutiset

Olen 29-vuotias terveyskeskulääkäri. Perheeseeni kuuluvat aviomies ja kolme alle kouluikäistä lasta.

Muutin Kuopioon opiskelujen perässä 11 vuotta sitten. Valmistuin lääkäriksi Itä-Suomen yliopistosta vuonna 2017. Työskentelen lääkärinä Kuopion perusterveydenhuollossa erikoistuen yleislääketieteeseen.

Tässä Kuusamon maisemissa. Kuopion Neulamäen Vuorilammen kalliopoluilla löytyy vastaavanlaisia.

Tärkeimmät harrastukseni ovat lautapelailu, retkeily, suunnistus, monenlainen muu liikunta sekä musiikki.

Miksi lähdin kuntavaaliehdokkaaksi?

Työssäni olen nähnyt toimivia asioita ja asioita, joita voisi tehdä vielä paremmin. Halu vaikuttaa etenkin terveydenhuollon haasteisiin sai minut lähtemään kuntavaaliehdokkaaksi.

Haluaisin vaikuttaa lasten ja nuorten hyvinvointiin neuvolaa ja perheneuvolaa tukemalla, lapsiperhepalveluja kehittämällä, koulunkäynnin tukikeinoin, kiusaamisia ehkäisemällä sekä harrastamisen mahdollistamisella. Tavoitteena olisi, että lapset ja nuoret tuntisivat olevansa arvokkaita ja osaavia. Panostamalla lasten ja nuorten hyvinvointiin tavoitteena olisi kannustaa heitä kohti unelmiaan, opiskelua, työtä ja yrittämistä sekä vähentää psyykkistä kuormittumista. Lääkärinä haluaisin määrätä koululaiset retkelle luontoon kerran lukukaudessa.

Vanhuspalveluiden järjestymiseen ja työntekijöiden hyvinvointiin pitäisi myös kiinnittää huomiota. Kotihoitoa tulisi kehittää ja työkuormaan vaikuttaa. Palveluasumispaikkojen pitkät jonot aiheuttavat turhaa huolta ja epävarmuutta arjessa selviämisessä vanhuksille sekä omaisille. Sen lisäksi ne aiheuttavat kunnalle paljon toissijaisia kustannuksia, jotka tulisi budjettia tehdessä huomioida. Tämä on myös tärkeää huomata, koska rahaa on käytettävissä vain tietyn verran ja sen käyttö on pystyttävä priorisoimaan oikein. On asioita, joissa kustannukset eivät luo riittävästi hyötyä. Vastaavanlaista hyödyn ja haittojen arviointiani teen työssäni päivittäin. Myös harrastukseni tukevat kokonaisvaltaista ja mahdollisuuksia punnitsevaa ajattelua.

Näiden lisäksi mielestäni tärkeitä aiheita ovat tasapuoliset peruspalvelut, syrjäytymisen ja yksinäisyyden ehkäisy sekä työllistymisen tukeminen.

Lisää ajatuksistani löydät blogistani: annukkaojala.blogspot.com

Kuvat: Annukka Ojala