Minna Sahlberg: A2-kielen opiskeluun oltava muitakin vaihtoehtoja kuin 16 oppilaan ryhmä

18.2.2021 klo 23:37 Uutiset

Kuten Juho Oikarinen (SS 3.2.) kirjoitti, A2-kieltä voi tosiaan Kuopiossa opiskella, kun samalta koululta kieltä valitsee 16 oppilasta.

Mielestäni määrä on melko iso. Pienemmällä ryhmällä aloittaminen on mahdollista, mikäli kyseessä on englannin kieli. Toisaalta se on vähän epäreilua, toisaalta ymmärrettävää, koska A1-kielenä on silloin jokin englantia harvinaisempi kieli.

Menneinä vuosina lapseni opiskeli A2-kielenä venäjää siten, että kolmelta maaseutualueen koululta kerättiin ryhmä. Opettaja kiersi näillä kouluilla vuorotellen. Opetus välitettiin verkossa toisiin ryhmiin, joista koulunkäynninohjaaja huolehti.

Toki systeemissä oli omat ongelmansa, laitteet tai verkkoyhteys eivät aina toimineet ja opettajalta kului aikaa siirtymisiin. Kuitenkin sai opiskella vähän harvinaisempaa kieltä.

Kouluviihtyvyyteen vaikuttaa suuresti se, että saa oppia sellaista, mistä on innostunut. Kielipääoma on arvokasta. Siksi tulisi tarkastella eri keinoja, joilla myös A2-kielen opetus toteutuisi siitä kiinnostuneille oppilaille.

Minna Sahlberg, diakoni, KD kuntavaaliehdokas, Kuopio

Juttu julkaistu Savon Sanomien lukijan sanomissa 18.2.2021

Artikkelikuva: Shutterstuck lisenssi SSTK-0A68A-7781