Ossi Rantonen kysyy, voiko pienituloiset perheet hyvin?

18.2.2021 klo 22:54 Uutiset

Asumisen-, liikenteen-, ruuan- ja energian hintojen nouseminen rokottaa pienituloisia kaikkein eniten. Kuopio on rakentanut infraa kaukolämmölle, ja nyt turpeen polttamisesta luovutaan. Siitä seuraa hakkeen polttoaineeksi tuontia Venäjältä ja kaukolämmön hinta nousee. Yritetään lohduttaa, että pieniä eläkkeitä on nostettu. No, ne nousivat muutamia euroja kuukaudessa, kuten kunnallinen asumis- ja toimeentulotuki.

Kuntien sosiaalitoimi natisee työpaineissa liitoksistaan. Lasten huostaanottotapauksissa sosiaalityön yhteyshenkilö vaihtuu tiuhaan, jolloin asioiden hoitaminen vaikeutuu ja pitkittyy. Juuri kun pitäisi rakentaa luottamuksellista suhdetta niin lapseen kuin yhteydenpitoa lapsen ja perheen
välillä. Lisääntyvästi etsitään sijaiskoteja ja -perheitä lapsille, koska perheissä menee huonosti.

Minusta pitäisi puuttua mieluummin juurisyihin, kuin hoitaa oireita. Tiedän tapauksen, jossa vauvan synnyttyä äiti uupui. Hän pyysi tukea sosiaalihuollosta siivoukseen. Ei saanut, mutta lapsi otettiin huostaan. Siinä synnytettiin isompi ongelma kuin alunperin oli.

Ennen vanhaan kun tuli ongelmia, kodinhoitaja tuli kotiin auttamaan siivouksesta ja ruoanteosta lähtien. Oikeanlainen auttaminen pelastaa perheitä ja säästää ison siivun kuntien sosiaalimenoista. Ennenkaikkea perheet pysyisivät kasassa. Silloin itsekukin oppii kantamaan vastuuta, ja lapsetkin aikuisina vuorollaan. Tarvitsemme hyvinvointiterveitä lapsia, sellaisia, joilla on suku ja juuret.

Ossi Rantonen,
KD kuntavaaliehdokas, Kuopio

Juttu julkaistu Viikkosavossa 24.2.2020
Savon Sanomissa (21.2) ja Pitäjäläisessä lyhyempänä 18.2.2020

Artikkelikuva: Shutterstock lisenssi SSTK-0A68A-7781