Kuntavaalit ja D’Hondtin menetelmä

20.2.2021 klo 23:42 Uutiset

Suomessa on käytössä suhteellinen vaalitapa. Suhteellisessa listavaalissa listan saamien äänimäärien perusteella jaetaan paikat listoille eli puolueille. Kuntavaaleissa käytetään tätä vaalitapaa ja vaalien tuloksena määräytyvät luottamushenkilöpaikat lasketaan D’Hondtin menetelmällä. Menetelmä on nimetty keksijänsä, belgialaisen matemaatikon Victor D’Hondtin mukaan.

D’Hondtin menetelmässä puolueiden saamien paikkojen suhde on melko lähellä äänimäärien suhdetta. Menetelmällä on kuitenkin taipumus suosia suuria puolueita pienten puolueiden kustannuksella siten, että suuret saavat ääniosuuttaan suuremman osuuden paikoista. Vastaavasti pienet puolueet saavat keskimäärin ääniosuuttaan pienemmän paikkaosuuden.

Tämä suhteellisuuden vääristyminen näkyi erityisen räikeästi kevään 2017 kuntavaalien jälkeisessä Kuopion luottamushenkilöpaikkojen jaossa. Kristillisdemokraatit (KD) olivat Kuopiossa vaalivoittajia lisäten valtuutettujensa määrän kahdesta kolmeen (+50 %). Edellisellä valtuustokaudella (1/2013 – 5/2017) meillä oli kaksi ns. superlautakuntapaikkaa (Hyvinvoinnin edistämisen ltk sekä Kasvun ja oppimisen ltk). Vaalien jälkeisissä neuvotteluissa tuloksena oli, että kahden blokin syntymisen ja D’Hondtin menetelmän käytön seurauksena KD menetti molemmat lautakuntapaikkansa ja myös muita paikkoja! Suuremman blokin, eli puolueiden välillä vaalien jälkeen solmittu tekninen vaaliliitto, ainoana tarkoituksena on maksimoida D’Hondtin menetelmän tuoma hyöty suurille ryhmille.

Tätä suhteellisuuden vääristymää tulee voida korjata pikimmiten, jotta tulevissa kuntavaaleissa tulos paikkojen suhteen olisi oikeudenmukaisempi kuin neljä vuotta sitten. Korjaaminen edellyttää yhteistä sopimusta. Yhteinen tahtotila on tässä ratkaiseva.

Vääristymää voidaan korjata kompensoimalla alle viiden hengen valtuustoryhmiä lautakuntapaikoilla siten, että jokaisella valituksi tulleella kaupunginvaltuutetulla on lautakuntapaikka. Näiden lisäksi tulisi kompensaatiota mahdollisesti myös muissa kaupungin toimielimissä. Lakisääteiset paikat myös erikseen.

Kuopiossa viisi valtuutettua tuo ryhmälle automaattisesti yhden kaupunginhallituksen paikan. KD:n pitkäaikainen unelma Kuopiossa on tämän saavuttaminen. Siihen tarvitaan riittävä määrä ääniä. Sinun äänesi voi olla juuri se riittävä ääni!

Kirjoittaja on Björn Cederberg,
KD valtuustoryhmän johtaja
Tutustu tästä bjorncederberg blogiin 

Artikkelikuva; Shutterstuck lisenssikuva SSTK-0A68A-7781
(ei kaupalliseen mainostuskäyttöön)