Heli Norja ottaa kantaa: Vesijumppatoiminta muuttui ”vaaralliseksi”

25.2.2021 klo 20:00 Uutiset

Vuoden 2011 alusta Kuopiossa aloitti, organisaatiouudistuksen myötä, Hyvinvoinnin edistämisen palvelualue. Tavoitteeksi muotoutui ”Kaupunkilaisten aktivoiminen ottamaan vastuuta omasta hyvinvoinnistaan ja terveydestään – ja vähän toistenkin”.

Terveyden edistäminen, ennaltaehkäisevä toiminta! Kyseessä oli aivan uusi kokonaisuus, jossa lähdettiin yhdistämään mm. kulttuurin ja liikunnan resursseja ennen näkemättömällä tavalla kaupunkilaisten parhaaksi. Paitsi yhteistyö omalla palvelualueella, myös palvelualueiden rajat ylittävä toiminta kaupunkilaisten eteen oli keskeistä. Kulttuurin ja liikunnan aktivoinnin lisäksi kokonaisuuteen kuului mm. asukastupatoiminta, lähidemokratia, järjestöyhteistyö ja-avustukset, ehkäisevä päihdetyö, vanhusneuvoston toiminta, hyvinvointikertomukset. Kaikenikäisten hyvinvointia tahdottiin vahvistaa, mutta aivan erityisesti heidän, joilla omat mahdollisuudet ovat syystä tai toisesta heikentyneet.

Yhdeksi, aivan keskeiseksi toiminnanmuodoksi on kehitetty vertaisohjaajatoiminta, Liikunnan puolella ikääntyneiden vastuualueen liikunnanohjaaja on kouluttanut kymmeniä ja kymmeniä vertaisohjaajia toimimaan eri puolilla kaupunkia.

He saavat myös kuukausittain virikkeitä ja tukea jatkaa ja jaksaa tärkeässä tehtävässään. Saman tyyppistä toimintaa on tänä päivänä eri puolilla maatamme.

Nyt yhtäkkiä tämä toiminta onkin käynyt ”vaaralliseksi” ja lopetettu oikein kahden palvelualueen yhteissotkulla!

Kyllä aina löytyy selityksiä, kun ei haluta eikä viitsitä tehdä asioita. Mikä on tänä päivänäkään tärkeämpää, kuin kansalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, ennaltaehkäisevä työ, hyvä ja terve arki? Jatkossakin, jos ja kun sote alueet tulevat, terveydenedistämistyö tulee kuulumaan molemmille osapuolille; sekä kaupungille, että alueille.

Kiitos Ismo Vornaselle, että nostit esille tärkeän asian. Kiitos Anja Kaitokarille, että annoit asialle kasvot! Nyt todella tarvitaan johtajuutta ja kokonaisnäkemystä, ettei kymmenen vuoden aikana hyväksi osoittautuneet toimintamallit kärräydy kaatopaikalle tykkänään!

Heli Norja
Hyvinvoinnin edistämisen johtaja (emerita)

Kirjoitus julkaistu Viikkosavossa 24.2.2021

Kuvat: Heli Norja lehdistökuva
Liikunta-aiheiset Shutterstock lisenssikuvia SSTK-0A68A-7781