Rauno Taskisen mielestä äänestäjä ei tee välikysymystä

18.3.2021 klo 08:22 Uutiset

Some täyttyi nopeasti kirpeistä kommenteista, kun parlamentaarisesti asetetetut puoluesihteerien neuvottelut 6.3 johtivat siihen, että kahdeksan yhdeksästä puolueesta päätyi lopulta kuntavaalien 13.6 siirtämisen kannalle.

Eduskunnan kyselytunnilla oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia ryöpytettiin. Eräiden puheenvuorojen perusteella häntä vaadittiin eromaan.

Kuntalain perusteella kuntavaaleissa valitaan valtuutetut ja varavaltuutetut valtuustoihin, joiden neljän vuoden toimikausi alkaa kesäkuun 1. päivä. Nyt eduskunta tulee lailla päättämään vaalipäivästä, ennakko- sekä kotiäänestysajasta ja -pituudesta, sekä uudesta valtuustokauden alkamispäivästä.

Kuopiossa valitaan asukasluvun perusteella 59 valtuutettua. Julkikuulutan ja toivon, että äänestäjät tiedostaisivat aiempaa selvemmin sen, että vaalien tuloksen perusteella valitaan henkilöt myös n. sataan lautakunta- ja luottamustehtävään, sekä vielä erikseen henkilöt liikelaitosten/ vast hallituksiin. Näihin tehtäviin nimeämiset tehdään vaalien jälkeen valtuustoon valittujen poliittisten ryhmien yhteisissä neuvotteluissa, ja neuvottelutulos vahvistetaan valtuustossa. Kuntalain, kuntaliiton yleisen ohjeen sekä Kuopion hallintosäännön mukaan luottamustehtävien paikkajaon tulee noudattaa suhteessa valtuustoryhmien valtuutettujen lukumäärän mukaista vaalitulosta.

Poru vaalipäivän siirtämisestä on turha, sillä ei ole merkitystä, kuinka täydeksi puolueet pandemia-ajalla saivat tai saavat omat ehdokasasettelulistansa. Sillä on merkitys, että äänestäjä pääsee äänestämään. Kuntavaaleissa äänestäjä äänestää ensisijaisesti itselleen sopivinta ehdokasta. Mutta samalla hän äänestää puoluetta ja puolueen asettamia arvoja ja siten hän vaikuttaa äänellään myös kaupunginhallituksen- sekä lautakunta- ja muiden luottamushenkilöpaikkojen jakamiseen.

Minä olen tyytyväinen vaalien siirtämiseen, sekä ennakko- ja kotiäänestysajan jatkamiseen, sekä kotiäänestystä suorittavien vaalitoimitsijoiden rokottamiseen. Tärkeintä on, että äänestäjä pystyy ja uskaltaa äänestää terveysturvallisesti, tarvittaessa vaikka tilaamalla vaalitoimitsijan kotiinsa.

Vuoden 2017 vaaleissa koko maan äänestysprosentti oli 58,8%. Ilman vaalipäivän muutosta arvioin, että äänestysprosentti olisi jäänyt alle 50 %:in. On selvä, ettei sellainen tulos miellyttäisi ketään. Kuopiossa se ei ollut kaukana edellisissä vaaleissa, sillä äänestysprosentti oli vain 52,6%, eikä koronasta ollut tietoakaan.

Tiesitkö, että valtuuston kokous on päätösvaltainen, kun kokouksessa on läsnä vähintään 2/3 valtuutetuista? Kunnan muun toimielimen kokouksessa pitää olla läsnä enemmän kuin puolet jäsenistä (kuntalain 103 §). Olisihan se suorastaan absurdia, että kerran neljässä vuodessa äänestämisessä olisi äänestäjiä läsnä alle 50 %!

Jos joku vielä miettii, kuka Kuopiossa käyttää ylintä päätösvaltaa, ja miksi kuntavaalit pidetään, niin tässä on vastaus: siksi, että Sinä voit käyttää äänioikeuttasi.

Rauno Taskinen, kapt evp
Kaupunginvaltuutettu (KD), Kuopio
Pohjois-Savon piirin varapuheenjohtaja

Kirjoitus julkaistu Savon Sanomien Mielipiteen pääkirjoituksessa 18.3.2021

Artikkelikuva: Shutterstock lisenssikuva 1021070383
Rokottaminen: Shutterstock lisenssikuva 1841913172
Some: Shutterstock lisenssikuva 1488795377