Hatsalan yläkoulu – paikka hakusessa

12.4.2021 klo 18:51 Uutiset

Kaupunginvaltuuston hyväksymä Kuopion kaupungin strategia vuoteen 2030 lähtee siitä ajatuksesta, että Kuopiossa on vuonna 2030 noin 200 000 asukasta. Viime syksynä kaupungin asukasluku ylitti 120 000 asukkaan rajan ja vuoden 2020 aikana Kuopion nettomuuttovoitto oli noin 900 henkeä.

Kuopio on tällä hetkellä Suomen vetovoimaisin kaupunki Tampereen jälkeen. Se tarkoittaa sitä, että lapsiperheitä muuttaa lähialueilta ja muualta Suomesta tänne ja Kuopiossa opiskelevat jäävät kaupunkiin enenevässä määrin opintojen päätyttyä. Kuopion työpaikkaomavaraisuus on korkea ja uusien asuntojen rakentamistahti on suorastaan päätä huimaava.

Lapsiperheiden myötä tarvitaan kouluja.

Kasvuun ja oppimiseen liittyvät palvelut ovat jo nyt kaupungin tehtävien ytimessä, tulevaisuudessa vielä enemmän, kun sote-palvelut siirtyvät maakuntien järjestämisvastuulle.

Haasteena tässä yhtälössä on sijoittaa varsinkin yläkoulut niin, että ne ovat oikeilla paikoilla oppilasmääriin ja -ennusteisiin nähden. Kuopion eteläiset kaupunginosat kasvavat voimakkaasti, mutta uusina alueina on tullut Pihlajalaakso ja tulossa on Savilahti, junaradan ja vanhan uimahallin välinen alue sekä Itkonniemi.

Nykyinen Hatsalan koulukiinteistö on elinkaarensa lopussa. Kiristyneiden ympäristönormien vuoksi uudelle koululle varattu tontti ei enää kelvannut vieressä kulkevan moottoritien vuoksi. Hiukkaspäästöjen pitoisuus on liian suuri. Moottoritietä ei voi siirtää, koulua sen sijaan voi.

Kysymys kuuluu: Minne Hatsalan yläkoulu siirretään?

Uusin käänne tässä tonttipalapelissä on suunnitelma, että Hatsalan uusi koulukiinteistö rakennettaisiin Sammakkolammentielle Puijonlaaksoon, kun Sakky siirtää toimintojaan Savilahteen.

Ajatus on minusta hyvä!

Sijainnilla on synergiaetua ajatellen Kuopiohallia ja Kuntolaaksoa.

Prosessi voisi edetä nopeasti, koska kaavamuutosta ei tarvitse tehdä. Lisäksi sijainti Puijonlaaksossa olisi itäisistä kaupunginosista tuleville oppilaille logistisesti jopa parempi kuin nykyinen paikka.

Toivon, että tässä päästään etenemään rakentavasti ja viivyttelemättä. Odottaminen mitä ilmeisimmin nostaa kustannuksia.

Juttu julkaistu Savon Sanomien Mielipidekirjoituksissa 15.4.2021.

Björn Cederberg
kaupunginvaltuutettu (kd.)
valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kuvat: Rauno Taskinen
Ortokuva, Kuopion karttapalvelu
Lapsiperhe Shutterstock lisenssikuva 587531324

Video: Moottoritien läheisyys Hatsalan koulusta