”Miten voin palvella”-mies, Martti Karvonen

23.4.2021 klo 07:45 Uutiset

”Miten voin palvella” – Martti Karvonen, kristitty vapaaehtoistyön tekijä ja laulava linja-auton kuljettaja

Martti Karvonen on ystävä monelle ja hyvä kaveri monissa piireissä. Hänen kutsumuksenaan on tehdä sitä, mikä sillä hetkellä avautuu eteen tehtäväksi. Hän on maanviljelijä- ja kauppiasperheen poika, jolle luottamus Jeesukseen on ollut tärkeää jo lapsena. Sieltä kumpuaa niin kristillisen vapaaehtoistyön kuin yrittämisen ja myyntityönkin palveluasenne ja -taidot.

Jo ennen Kauppaopistoon hakemista hän pääsi harjoittelijaksi Kristilliseen kirjakauppaan, jossa hän on myyjäksi valmistuttuaan työskennellyt useampia jaksoja muihin elämänvaiheisiin sujuvasti limittyen. Martti arvostaa syvästi elämänvaiheita, joissa hänellä oli mahdollisuus olla koti-isänä jokaisen lapsensa syntymän jälkeen – peräti neljä kertaa ja yhteensä 10 vuotta.

Kotihoidon tuella koti-isänä olo on mahdollistanut perheen äidin opiskelua ja työssäkäyntiä. Martti on maamme pioneereja kotihoidontuen saajana, sillä 1. kerran laki ”Kotihoidontuesta! tuli virallisesti voimaan vasta 1985. Esikoisen hoitovapaan Martti aloitti jo ennen lain voimaantuloa, vuonna 1983, jolloin tuki oli vasta kokeiluasteella. Maksimikesto oli silloin 1 vuosi. Siihen aikaanhan koti-isyys oli vielä hyvin harvinaista. Marttia itseään pioneeriksi lähteminen ei ole ihmetyttänyt, koska hän on tottunut tekemään sitä, mikä sillä hetkellä on tullut mahdolliseksi niin perhe- ja työelämässä kuin vapaaehtoisenakin. Samalla hän kokee itse saaneensa hienoja kokemuksia ja elämä on tuntunut antoisammalta. Nuorempien lasten synnyttyä on koti-isävuosia kertynyt lisää kolme kertaa, kolme vuotta kerrallaan ja kaikkiaan peräti 10 vuotta yhteensä!

Koti-isäkausien välillä ja niiden jälkeen Martti on suorittanut taksi-, linja- ja rekka-autonkuljettajan ajokortit. Kuljetusalan töitä hänellä on ollut useita jaksoja useiden vuosien aikana yrittäjänä ja palkkatyössä. Hänet tunnetaan laulavana linja-auton, taksi-auton ja katujunan kuljettajana. Häneltä pyydetään uudelleen ja uudelleen kahta laulua. ”Kallavesj” on yksi matkustajien suosikeista. Ja tietysti ”Lentävä kalakukko”! Kuulosti kyllä ihan Esa Pakariselta, kun pyysin puhelimessa laulunäytteen!

Martti Karvonen, koti-isä, kristillisen kirjakaupan myyjä sekä erilaisten kuljetusvälineiden kuljettaja, on tunnettu myös ahkeroinnista seurakunnallisissa vapaaehtois- ja luottamustehtävissä. Hän on saanut palvelemisen armolahjan. Siitä ovat kertoneet hänen vapaaehtoistyön kaverinsa sekä työantajatkin. Hänet mainitaan ”Miten voin palvella?” – mieheksi. Häntä on kuvattu tällä tavoin jo paljon ennen kuin tästä tunnuslauseesta tuli yritysten ja julkisten palveluiden ”mainos- ja chattislogan”. Kun kysyin, mistä hänelle on tullut into palvella palkatta, sain kuulla siitä lyhyen historian. Kaiken takana on usko Jumalaan, joka rohkaisee palvelemaan. Rakkaaksi hänelle on tullut Raamatun kehotus: ”Matt. 20: 26 ”…Joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija”.

Hän kokee myös, että monilla ihmisillä on ollut tärkeä merkitys uskoon tulossa, uskossa pysymisessä ja palvelualttiudessa. Koulukaverina oli Kansanlähetys ry:n Raamatunopettaja Niilo Räsänen, jonka kanssa juteltiin uskon asioista jo kummankin ollessa vielä lapsi. Sanan opiskelu on jatkunut Kansalähetyksen ja monien muiden kristillisten yhdistysten Raamattukouluissa ja kursseilla. Arjessa uskon todeksi eläminen ovat pitäneet ”Jeesus-tiellä”.

Seurakunnan vapaaehtoistyössä Martti on päässyt kokemaan monenlaista. Jos kaiken luettelisi, lista olisi hyvin pitkä. Tässä joitakin, Martti on ollut yhteisvastuukerääjä pikkupojasta lähtien ja toiminut vapaaehtoisena suntiona sekä kuulunut Puijon seurakuntaneuvostoon. Kansanlähetyksen kesäpäivien telttamestarina 80-luvulla hän tuli kiertäneeksi Suomen lukuisat paikkakunnat ristiin rastiin mm. Rauma, Joensuu, Ryttylä, Pori ja Seinäjoki tulivat tutuiksi. Erityislaatuisiin kokemuksiin kuuluu seikkailu Euroopan halki autonkuljettajana ja ryhmänjohtajana. Suuntana oli kolme kertaa Italia ja siellä Kansan lähetyksen aktiot.

Työuraa ja seurakunnallista vapaaehtoistyötä ovat maustaneet lasten harrastuksiin kuljettaminen. Ja niissä ympyröissä on sitten sielläkin päässyt vapaaehtoishommiin. Kaupallisen alan koulutuksesta on ollut hyötyä mm. harrastusseurojen kioskitoiminnassa. Mieleistä on ollut myös olla tapahtumien kahvinkeittäjänä niin talkoissa kuin toritapahtumissakin. Kaikista viroista mieleisin on tietenkin ukin virka.

Kristillisdemokraattien kuntavaaliehdokkaaksi Martti on lähtenyt vakain aikein. Koti-isänä, yrittäjänä, kristillisen kirjakaupan myyjänä, kuljetusalan ammattilaisena sekä seurakuntien ja urheiluseurojen vapaaehtoistyössä, hän on saanut laajan näkemyksen siitä, millaisiin palveluita tarvitaan ja miten Kuopiossa pidetään parhaiten huolta kaikista asukkaista. Vanhusten, vammaisten ihmisten sekä lapsiperheiden liikkumisen turvaamiseksi pitää edelleen parantaa esteettömyyttä. Samalla kaikille kaupunkilaisille paranee mahdollisuus päästä palveluihin ja luontoon.

Martin mielestä on myös tärkeää, että käytetään kaikki keinot siihen, että perheet tahtoisivat ja uskaltaisivat saada lapsia. Sitä varten on tärkeää pitää huolta lasten kotona hoitamisen mahdollisuudesta ja tarjottava kunkin perheen tilanteeseen soveltuvia muitakin hoitovaihtoehtoja. Uskallusta ja halua saada lapsia turvaisi myös se, että päivähoitoryhmät ovat pienempiä ja siellä on osaavat hoitajat ja ammattitaitoiset varhaiskasvattajat.

Toimittanut Seija Eskelinen

Kuvat Seija Eskelinen