Luontoarvot ja ihmisen arvot

27.4.2021 klo 20:23 Uutiset

Luontoarvot ja ihmisen arvo

Onko ihmisellä oikeus luontoon? Suomalaiset rakastavat maamme rikasta luontoa, joka tarjoaa paitsi paljon harrastusmahdollisuuksia, myös puhtaan luonnonmaiseman rauhaa.

Ihmisen ja luonnon välillä pitää vallita järkevä tasapaino. Meille on annettu järki kokonaisuuden hallintaan, ja sitä tulee käyttää sen suuntaisesti, mitä jo Raamatun alkulehdillä todetaan, että meidät on pantu ”viljelemään ja varjelemaan” luontoa.

Tämän päivän kysymys Porissa on, varjeleeko valtava Tahkoluodon edustalle suunniteltu merituulipuisto luontoamme. Kai siinä hiilijalanjälki pienenee, kun energia temmataan tuulesta, joskin massiivinen rakennusurakka myös osaltaan taatusti sitä lisää.

Mutta entä merenrantamme luonnonmaisema. Yli 300 metriin kurkottavat jättiläiset massiivisine jalustoineen pilaavat täysin totaalisesti rantojemme merimaiseman. Reposaaren pääkadun maisemassa huitovat myllyjen lavat ilmaa, ja ranta-asukas voi enää tuijotella merimaiseman sijasta betonimetsää jossa pyörivät levottomasti yli satametriset myllyjen siivet. Lentoliikenteen takia tuleva valomeri jättää tähtien tuikkeen varjoonsa.

On turha kuvitella, että muutaman kilometrin etäisyys kuittaisi maisemallisen haitan. Horisontin taa eivät myllyt kovinaan äkkiä jää. Laskennollisesti 300m korkeuteen kurottuva kohde näkyy 62 km päähän merenpinnan tasolta katsottuna ja kun tuulivoimalan varren napakorkeus on 175m se näkyy 36 km päähän ja kauemmas, jos noustaan merenpinnan tasosta.

Satakunnan Kansan havainnekuvan katsottuaan jokainen varmasti ymmärtää, miten järkyttävän massiivisia voimalat ovat muutaman kilometrin etäisyydeltä nähtynä. Siinäkin kuvassa myllyn suhteutettu korkeus oli ”vain” 250m ei 300m.

Jos tällainen jättivoimala aiottaisiin sijoittaa vaikka suunnitellun Kirjurinluodon kylpylän tontille, en olisi lainkaan huolissani. Yksikään porilainen valtuutettu ei kerta kaikkiaan uskaltaisi asiaa puoltaa. Nyt ei kuitenkaan ole kyse kuin ehkä muutaman tuhannen ihmisen päivittäisestä haitasta.

Kysymys kuuluukin, olemmeko valmiit pilaamaan Reposaaren seudun ihmisten luonnonmaiseman sanomalla, että teemme tässä hyvän ympäristöteon, ja kaupungin kassaankin kilahtaa rahaa. Työttömyyden torjuntaan tulevat vaikutukset ainakin riippuisivat aika paljon tulevien työntekijöiden ja alihankkijoiden valinnoista. Näissä ulkomaisen tarjonnan osuus on kasvanut ripeästi.

Jokainen poliittinen taho joutuu nyt tässä asiassa miettimään, mikä on oikein. Pitäisin kohtuullisena, että jo ennen kunnallisvaaleja puolueet kertoisivat selkeästi kantansa. Itse en ole valmis uhraamaan rannikkomme asukkaiden ympäristöä tällaiselle tuholle. Vaikka rantaveteen sijoitus onkin taloudellisesti kannattavampaa. paljon kauempanakin Pohjanlahdella on potentiaalisia tuulipuistojen suunnittelualueita.

Nyt ei saa raha ratkaista. Ellemme anna tässä rannikkomme ihmiselle arvoa, joudumme miettimään, mikä on tulevaisuudessa oma arvomme.

 

Simo Korpela

Porin kaupunginvaltuuston II vpj

Kristillisdemokraattien Porin osaston ja Satakunnan piirin pj