Björn Cederbergin vappupuhe 1.5.2021

3.5.2021 klo 18:58 Uutiset

Hyvät kuopiolaiset, hyvät kuulijat,

Vuosi on vierähtänyt kevääseen ja valon määrä ilahduttavasti lisääntyy päivä päivältä. Vuosi on ollut rankka. Lähes jokainen meistä tuntee jonkun, joka on sairastunut koronaan tai tuntee jonkun, joka on menettänyt omaisensa Covid-19 -tautiin. Itse olen keskustellut sekä sairastuneiden että omaisensa menettäneiden henkilöiden kanssa. Suru on kulkenut mukana. Elämä kuitenkin jatkuu. Jotta sinä ja minä voimme varmistaa turvallisen huomisen, noudatamme edelleen hyvää käsihygieniaa, turvavälejä ja viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Nyt on jo yli 1,5 miljoonaa suomalaista ja Suomessa asuvaa henkilöä saanut vähintään ensimmäisen rokoteannoksen. Joukkuepelillä me kansakuntana tästäkin selviämme. Lausun kiitokseni Suomen kaikille hoitajille ja tässä urakassa mukana vaikuttaneille! Lämmin kiitos teille!

Hyvät kuulijat,

Korona-aikana on keskusteltu työssä jaksamisesta. Ei varmaankaan ole alaa, johon korona ei olisi vaikuttanut. Muun muassa terveydenhuoltohenkilöstö ja opettajat ovat olleet erityisen suuren paineen alla. Voisimmeko yhdessä tukea heidän työtään kiittämällä, kun meille mahdollisuus siihen tulee? Kiittäminen ei maksa mitään, mutta kiitos tuo ilon kiitoksen saajan päivään. Kiitoksen sanominen sydämen pohjasta saa aikaan suuren vaikutuksen.

Iloitsen siitä, että pimeän tunnelin päässä näkyy jo valoa ja yhteiskuntaa voidaan vähitellen avata. Ihmisillä on suuri tarve tavata toisensa kasvoista kasvoihin, osallistua tapahtumiin, käydä teatterissa ja konserteissa. Läsnäolon tarvetta ja kokemista Teamsit ja Zoomit eivät voi korvata. Nämä ovat hyviä apuvälineitä, mutta silti vain apuvälineitä. Itse odotan pääseväni teatteriin ja konserttiin, kun se on jälleen mahdollista.

Lapsilla, nuorilla ja opiskelijoilla on hätä. Vuosi on pitkä aika nuoren elämässä. Vuosi on merkinnyt suuria muutoksia nuorten elämään. Harrastukset ja kaverisuhteet ovat kärsineet. Meillä kaikilla on vastuu lapsistamme ja nuoristamme. Omassa lapsuudessani oli tavallista, että äidit ja isät huolehtivat omien lastensa lisäksi myös muista saman pihapiirin lapsista. Huoli oli ja on yhteinen.

Hyvät kuopiolaiset,

Suomella, eikä Kuopiolla, ei ole varaa eikä edes mahdollisuutta pelastaa koko maailmaa ilmastonmuutokselta. Kaikilla ei ole varaa vaihtaa menopeliä sähköautoon, eivätkä kaikki voi käydä töissä polkupyörällä. Mutta me kaikki voimme tehdä pieniä tekoja, jotka osoittavat oikeaan suuntaan. Me voimme valita mitä lautasellamme on, me voimme kierrättää muovit ja tölkit, me voimme olla roskaamatta luonnossa, me voimme kävellä ja pyöräillä enemmän ja käyttää julkisia kulkuneuvoja ja kimppakyytejä. Omat arjen valintamme ovat tärkeät. Pienistä puroista tulee iso joki. Suomella on varaa tehdä ekotekoja, jotka ovat samalla kansantaloudellisesti järkeviä ja tuottavia.
Kuopion Kristillisdemokraatit tulevat esittämään, että Kuopiossa otettaisiin käyttöön alle 3-vuotiaiden lasten kotihoidon kuntalisä. Me Kristillisdemokraatit tuemme perheiden valinnanmahdollisuutta hoitomuodon suhteen. Kyse on arvovalinnasta. Kotona tapahtuva pienten lasten hoito tulee lisäksi yhteiskunnalle edullisemmaksi ja helpottaa painetta varhaiskasvatuksessa.

Hyvät kuulijat,

Suomella on varaa hoitaa sairaat hyvin ja ajoissa, sillä se on aina edullisempaa kuin liian myöhään aloitettu hoito. Meillä on varaa nostaa lääkkeiden korvattavuutta, jotta kaikilla olisi mahdollisuus hankkia heille määrätyt lääkkeet.
Nuorten hyvinvointi on meille Kristillisdemokraateille tärkeä. Lisätään voimavaroja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin, jotta keskusteluapua ja tukea tarvitsevat nuoret eivät joudu odottamaan kuukausia. Meillä on hätä nuoristamme! Seurat, järjestöt ja seurakunnat tekevät erittäin ansiokasta työtä nuorten hyväksi. Lämpimät kiitoksemme teille!

Hyvät suomalaiset,

Koronaepidemian nujertamiseksi rokotteilla on ratkaiseva merkitys. Kolmen suomalaisen professorin kehittämä nenän kautta annosteltava koronarokote on hyvin lupaava. Kehitystyö on kallista ja rokotetta kehittävä yhtiö tarvitsee omaa pääomaa, jotta se olisi rahoituskelpoinen Business Finlandille.
Suomalaisen koronarokotteen valmistuminen viivästyy ja vaikeutuu, kun asiantuntijat eivät voi keskittyä omaan tekemiseen, vaan he joutuvat myös keräämään rahaa. Kristillisdemokraatit vaativat, että hallitus tukee rokotteen kehittämistä poikkeustilanteen vuoksi.
Meillä on kehitteillä ainutlaatuinen rokote, joka tulee kansalliseen tarpeeseen ja josta voi myös tulla menestyvä vientituote. Siinä on potentiaalia lääketieteen Nobel-palkintoon asti!

Hyvät kuulijat,

Kuopion Kristillisdemokraatit näkevät, että tulevalla valtuustokaudella tarvitaan ennen muuta talousosaamista ja yhteistyöhalukkuutta. Jos näitä on, kaupungin hyvä hoitaminen on mahdollista.
Kristillisdemokraatit toivottavat kaikille Hyvää Vappua ja turvallista ja tervettä kesää! Me myös kannamme Kuopiota ja sen asukkaita rukouksissamme!