Pirjo Jokiniemelle ympäristön kehittäminen on tärkeää

3.5.2021 klo 13:00 Uutiset

Pirjo löysi oman työuransa Kuopion kaupungin kaavaosastolle reilut 40 vuotta sitten. Käytyään ensin maistamassa kokin uraa hän siirtyi pian Kuopion kaupungin lähetiksi. Eipä aikakaan, kun hän löysi itsensä rakennuspiirtäjän kurssilta. Ja se oli menoa se, sillä hän pääsi heti kurssin käytyään kaavapiirtäjäksi. Työhön kuului myös raporttien taittaminen – näin hän pääsi itsenäisesti erikoistumaan taittamisen taitajaksi. Työnkuva laajeni kaavoituksen avustavan suunnittelijan toimenkuvaksi. Siinä työssä oli antoisaa olla eläkeikään asti. Nyt työuran jälkeen hän ei voi olla seuraamatta aktiivisesti sitä, mitä kaavoitusrintamalla tapahtuu.

Sinnikäs ja avulias Pirjo on ollut lapsuudesta lähtien. Lapsuuden perheessä oli seitsemän lasta. Vanhempien sisarusten muutettua kotoa, Pirjolle alettiin uskoa pienemmistä sisaruksista huolehtimista.

Myös sukulaiset huomasivat pian hänen taitonsa lasten hoitamisessa. Ollessaan vielä alakouluikäinen hän oli jo pienten serkkujensa vahtina. Hän oli poissa kotoa yhteen menoon viikonkin toisia auttamassa. Vaikka ikävä yllätti välillä, niin lapsenpiikana olo oli mieleistä.

Lapsuusaika loi pohjan Pirjon auttavaisuudelle. Se on hänelle suorastaan luontaista. Nykyisin myös ikääntyvät siskot tarvitsevat aika ajoin apua ja on luontevaa auttaa myös heitä.

Leena-siskon kehitysvammaisuuden kautta hän pääsi perehtymään Maljalahden päivätoimintaan, jossa Leena viihtyi, kun oli mukavaa yhdessäoloa ja tekemistä. Leena tarvitsi apua liikkumisessa erityisesti ulkona, jossa hän käytti pyörätuolia. Pirjon poikien aikuistuttua, myös hänen poikansa ovat omalta osaltaan huolehtineet kehitysvammaisesta tädistään. Toisten auttamisen kautta Pirjolla onkin kehittynyt syvällinen ymmärrys ympäristön esteettömyyden ja viihtyvyyden sekä palveluiden saavutettavuuden erityiskysymyksiin.

Seurakunnallinen vapaaehtoistyö on Pirjolle kutsumus. Toisten auttamisen ohella Pirjo pitää tärkeänä omasta kunnostaan huolehtimista ja luonnossa virkistäytymisestä. Hän arvostaa Kuopion puistoja ja ympäröivää luontoa. Puijon portaissa hän tavallisesti kohentaa myös kuntoaan. Tällä hetkellä hän ei kuitenkaan voi portaisiin mennä, sillä nyt hänen pitää kärsivällisesti vielä odottaa murtuneen nilkan kuntoutumista ja voinnin kohenemista. Rukoillen toisiakin muistava Pirjo tietää, että kesällä jalka kestää jo luonnossa liikkumisen.

Toimittanut: Seija Eskelinen

Kuvat: Seija Eskelinen