Osallistumista, osallisuutta, vaikuttamista – ”ihan sama”?

6.5.2021 klo 13:22 Uutiset

”Me kristillisdemokraatit rakennamme Kuopiota, jossa on mahdollisuus vaikuttaa….” – näin alkaa vaalilupauksemme.

Mitä mieltä sinä olet? Tarkoittavatko osallistuminen, osallisuus ja vaikuttaminen kaikki samaa? Minun mielestäni kyllä ja ei. Kyllä, ne kaikki tuovat merkityksellisyyttä elämään. Ja ei, merkitysala on erisuuruinen ja keinot erilaiset. Osallisuuden ja vaikuttamisen merkitysala on erittäin paljon laajempi kuin pelkästään osallistuminen muiden suunnittelemaan ja ohjaamaan toimintaan.

Luuletko, että sinun tai minun tie yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tyssää, jos emme kuulu kaupungin valtuustoon tai edes johonkin lautakuntaan? No, ei tyssää, se ei ole este. Olemmehan Suomen Kuopiossa, jossa on lukuisia lähidemokratian vaikuttamiskanavia.

Riistaveden, Vehmersalmen, Karttulan, Nilsiän, Maaningan ja Juankosken kaupunginosissa vaikutetaan pitäjäraatien ja kyläyhdistysten kautta asukkaille tärkeissä asioissa. Muissa kaupunginosissa vaikutat asukasyhdistysten kautta. Vai vaikuttaisitko kansanterveysjärjestössä? Tai kirjoittaisit kannanottojasi lehtiin, jotta joku tarttuu siihen kehittäjäkaveriksesi? Nyt vaalien alla, kerrothan kehittämistoiveesi ja -ideasi suoraan kuntavaaliehdokkaille!

Tahdotko siis, juuri sinä, olla osallinen vaikuttamisen keinoin? Minä ainakin tahdon vaikuttaa kuopiolaisten osallistumismahdollisuuksien kehittämiseen. En tahdo olla pelkästään osallistuja tai syrjästäkatsoja.Tunnistan samalla sen, että oma osuuteni on pieni, melkein olematon. Yhdessä siitä tulee kuitenkin paljon enemmän. On meistä itsestämme kiinni, loistammeko poissaololla vai yhdessä vaikuttaen!

Seija Eskelinen, Kuntavaaliehdokas (Kd.).
Terveydenhuollon maisteri, työnohjaaja

Kirjoitus julkaistu Pitäjäläisessä 6.5.2021