Markku Liinamaa pitää tärkeänä kohdata toinen olemalla läsnä

7.5.2021 klo 12:00 Uutiset

Markku Liinamaa on Kuopion Kristillisdemokraattien sitoutumaton ehdokas,
62 -vuotias uusperheen isä ja ukki. Hän on opiskellut Helsingissä Diakoniaopistossa ja Helsingin yliopistossa. Tällä hetkellä hän työskentelee osa-aikaisesti Kuopion psykiatrian keskuksella sosiaalityöntekijänä. Lisäksi hän on myös työhyvinvointialan yrittäjä, työnohjaaja ja kouluttaja.

”Olen tehnyt pitkän työuran sosiaali- ja terveysalalla. Yliopistollisen sairaalan palveluksessa minulla on ollut mahdollisuus saada runsaasti täydennyskoulutusta psykiatrian ja sosiaalityön ja kuntoutuksen aloilta. Eniten ymmärrystäni lisäävää on tapahtunut ihmisten kohtaamisessa. Pysähtyminen ja toista arvostava, läsnäoleva kohtaaminen avaavat yhteisen näyn ja kasvun. Toki työelämässämme viimeisen kahden vuoden aikana tapahtunut valtava digiloikka mahdollistaa etäkohtaamiset ja –asioinnin, mutta se ei voi koskaan korvata lähikohtaamista.

Kuntalaisten palvelut ovat toimivia silloin, kun ratkaisuissa ja linjauksissa on huomioitu ennaltaehkäisevyys. Esimerkiksi koululiikunnan lisääminen voi vähentää myöhemmällä iällä liikkumattomuuden johdosta syntyviä sairauksia. Lapsien ja nuorten hyvinvointiin panostaminen on erinomaisen palkitsevaa. Jos vanhemmat voi hyvin, lapsetkin voi. Tänä päivänä vanhemmat ja perheet tarvitsevat tukea. Jos vanhempien ”neuvolassa” havaitaan syntymässä olevia ongelmia, on niihin mahdollista puuttua.

Sloganini on tarkoituksella ”Mennäänkö metsään?”. Se viittaa sekä uhkaan mutta enemmän mahdollisuuteen. Paras perintömme on luovuttaa vastuu puhtaasta luonnosta uudelle sukupolvelle. Miksi ei tänäkin päivänä voitaisi kerätä marjoja kouluruuan jälkiruoaksi? Hyvinvointi lisääntyy tukemalla kaikenlaista hyöty- ja lähiliikuntaa.

Luonnon nerokkaasta järjestelmästä ja diversiteetistä oppiminen on mahdollisuus. Kuten monimuotoinen luonto on yhteistyössä ja harmoniassa, meidänkin tulisi toimia ihmisinä ja kuopiolaisina kuin sävellystä soittava orkesteri. Yhteinen sävel soi kirkkaimmin, kun huolehdimme rakenteista, jotka tukevat ja vahvistavat yksilöitä, perheitä ja kouluja sekä työyhteisöjä ja ympäristöä.

Erityisen tärkeää on viisas yhteistyö korona-pandemian jälkeisessä ajassa. Tarvitsemme asioita, jotka vahvistavat sekä päättäjien että kaikkien kuntalaisten resilienssiä, palautumista ja toiveikkuutta. Tässä resilienssi tarkoittaa koronan kokemuksista viisastunutta palvelurakenteen palautumista.

Minulle mieluisaa on koiran kanssa liikkuminen metsässä. Se on hyvin palauttavaa. Pysähdyn, katson ja kuuntelen Luojamme läsnäolossa Häneltä tulevaa viisautta, mikä metsässä on tavoitettavissa. Näitä samoja asioita hyödynnän työnohjauksessa ja kouluttaessa.”

Kuvat: Marjamuki Shutterstock lisenssikuva 1801532935
Markku luonnossa koiran kanssa, Markku Liinamaa