Miten vähennät syöpäriskiäsi

16.5.2021 klo 18:44 Uutiset

Miten vähennät syöpäriskiäsi

Kukapa meistä haluaisi sairastua syöpään?! Mutta monikaan ei ole valmis luopumaan yliravitsevasta herkuttelusta ja ruuasta, lopettamaan tupakointia tai ryhtymään raittiiksi. Noin 45 prosenttia syövistä voitaisiin ehkäistä terveellisillä elintavoilla. Keskeiset syöpää lisäävät tekijät ovat tupakointi, alkoholi, ylipaino ja liikunnan vähyys.

Tupakoinnin ja keuhkosyövän yhteys on kiistaton. Parasta olisi, jos nuori ei koskaan aloittaisi tupakoimaan, koska riippuvuus tulee nopeasti ja lopettaminen on tosi vaikeaa. Ehdotan, että kouluterveydenhoito järjestäisi 10- -15-vuotialille koululaisille vuosittain tupakointia vastustavan terveyskampanjan, johon osallistuminen olisi pakollista kaikissa kouluissa.

Lääkärikoulussa minulle opetettiin, että alkoholi lisää syöpäriskiä päästä kantapäähän saakka. Alkoholi lisää suun ja kurkunpään, ruokatorven, koko suoliston sekä haiman ja maksan syöpiä aiheuttaen Suomessa n. 1300 syöpää vuodessa.  Etanoli on karsinogeeni muuttuessaan suolistossa asetaldehydiksi, joka on myrkyllinen yhdiste.

Yllättäen alkoholi lisää myös naisten rintasyöpäriskiä 10 prosentilla estrogeenin eritystä lisäämällä. Jo päivittäin nautittu viinilasillinen saa sen aikaan. Lihavuus lisää rintasyöpäriskiä, kun taas rintaruokinta vähentää äidin rintasyöpäriskiä selvästi. Rintasyöpäseulonnat mammografialla ovat tehokkaita syöpäkuolleisuuden vähentämisessä varhaisen toteamisen kautta.

Jopa kymmenvuotiaita lapsia voidaan tavata vakavassa humalatilassa sammuneena kaduilla, heidät tulisikin ohjata tehokkaan sosiaalisen avun piiriin. Sairaalassa tapasin varsinkin viikonloppupäivystyksissä lasten ja nuorten vakavia alkoholimyrkytyksiä ja heistä tehtiin lastensuojeluilmoitus. Ehdotan, että vaikka raittiusseurat on lopetettu, kouluissa tulisi tehostaa valistusta alkoholiin liittyvistä vaaroista ja kotona vanhempien esimerkin tulisi olla päihteetön. Lapsille ja nuorille viinaa hankkivia aikuisia tulisi ilmiantaa, koska se on rikos ja rangaista nykyistä useammin.

Alkoholi ja tupakointi yhdessä voimistavat syöpäriskiä 10 -100 kertaiseksi verrattuna niihin, jotka eivät polta ja juo. Näitä välttämällä voimme vähentää syöpäsairastavuutta melkoisesti. Maksasyöpää voidaan vähentää hepatiittirokotteilla. Terveellinen ravinto ja ylipainon ehkäisy ja säännöllinen liikunta toimivat saman suuntaisesti. Mm. vihannekset, marjat, omenat, palkokasvit, sipulit ja täysviljat ja punaisen lihan vähentäminen ovat eduksi. Ihomelanoomaa voimme ehkäistä liiallista auringon ottoa välttämällä, suojapukeutumisella ja aurinkovoiteilla. Kohdunkaulasyöpää ehkäistään koululaisten HPV- rokotteilla, suojaseksillä ja välttämällä vaihtuvia seksikumppaneita. Kouluterveydenhoidon tulisikin kampanjoida HPV- rokotteita tehokkaasti. Ehdotan, että työterveyshoidossa ja terveyskeskuskäynneillä lakisääteisesti tehostetusti ohjataan ihmisiä alentamaan syöpäriskiään näillä yksinkertaisilla toimilla, puheeksi ottamisen kynnystä alentaen. Ilmaiset liikuntakerhot kouluissa koulupäivän jatkona juurruttaisivat lapsia liikkumaan.

Marketta Juntunen, lastenlääkäri, lääketieteen tohtori, kuntavaaliehdokas (KD)