Enemmistön etu ei ole yksiselitteinen asia

8.6.2021 klo 06:08 Uutiset

Enemmistön etu ei ole yksiselitteinen asia

Toimittaja Ville Hammarberg harmittelee (SK 6.6.) Ahlaisten Lammin tuulivoimakaavan kumoutumista todeten: ”Satawindin hankkeen kaatuminen merkitsi voittoa monille ahlaislaisille, mutta tappiota vielä suuremmassa määrin muille kaupunkilaisille…”

Näinhän se tällä vaalikaudella on mennyt, että useasti on ihmismäärältään pienehkö vähemmistö joutunut uhan alaiseksi, kun enemmistö ajaa sitä ”kaupungin etua”. Tälle edulle on aina löytynyt houkuttelevan oloinen virkamiesten laskema hintalappu.

Lavian kodinomaisen vammaispalveluyksikön hintalappu oli 200000€ /vuosi, ja virkamiehillä tuntui olevan kova halu laitoksen lakkauttamiseen, vaikka voimakkaita paikallisia vetoomuksia tuli pitkäaikaista tuttua hoivaa saaneilta, heidän omaisiltaan ja hoitajiltaan. Budjettikokouksessa yksikkö sai rahoituksensa kokoomuksen vastaehdotuksesta huolimatta. Vähemmistö – enemmistö: 1 – 0.

Ahlaisten ja Reposaaren alakoulujen kohtalo on ollut myös rankassa syynissä. Reposaaresta piti kaupunginvaltuustonkin äänestää 3 kertaa, kun eivät valtuutetut näyttäneet ymmärtävän ”oppilaan etua”. Näin vaikka esimerkiksi Reposaaren paikallisiin kunnallisiin palveluihin myönnetty vuosittainen valtion saaristolisä kattaa ylimäärin paikalliskoulun aiheuttamat lisäkulut. Valtuusto katsoi kuitenkin kohtuulliseksi kyseisten lähikoulujen säilyttämisen. Vähemmistö – enemmistö: 2 – 0.

Aina ei varsinkaan rahaa kuluttaville vähemmistöille käy yhtä hyvin. Viime vuoden turhaksi osoittautuneessa alijäämäpaniikissa ajettiin vanhusten tehostetun palveluasumisen paikkoja alas, vaikka kotihoidon valmiudet siihen eivät olleet lainkaan kunnossa. Tilanne on edelleenkin huolestuttava.

Lammin tuulipuistokysymys kääntyi vähemmistön tappioksi mutta meni erotuomaritarkistukseen ja maali eli tuulipuistokaava hylättiin. Vähemmistö enemmistö: voittomaalikisa 2 – 1.

Tilanteet aaltoilevat, mutta yhdessä asiassa toimittaja Hammarberg on Lammin osalla täysin oikeassa: ” yhtiö seuraa tarkoin kuntavaalien tulosta ja jakaa valittuja valtuutettuja vuohiin ja lampaisiin. Tutkainta vastaan on turha taistella, jos tuulivoiman vastustajia valitaan valtuustoon selkeä enemmistö. ” Siis äänestäjät ratkaisevat.

Voisi ajatella, että niin sanottu kaupungin asukkaiden enemmistön etu on aina myös oma etu, mutta asioilla on puolensa. Ihmisen arvo on sama, olipa hän rikas tai köyhä, nuori tai vanha, terve tai sairas, ja asuipa hän keskikaupungilla tai haja-asutusalueella. Lisäksi, jos luottaa vain kategoriseen enemmistön etu-ajatteluun, voi kuitenkin joskus huomata olevansa itse, tai ystävä, tai omainen siinä vähemmistössä, joka jätetään kylmästi  huomiotta, jotta muilla menisi vielä paremmin.

Vuohia ja lampaita on taas tarjolla 13.6. päättyvässä kuntavaalissa. Vaihtoehtoja on niin puolueissa, kuin heidän ehdokkaissaankin. Muidenkin, kuin ”yhtiön miesten” kannattaa miettiä minkälaisen tulevaisuuden haluamme oman kaupunkimme asukkaille seuraavien neljän vuoden ajaksi.

 

Simo Korpela

Porin kaupunginvaltuuston II varapuheenjohtaja

kuntavaaliehdokas (kristillisdemokraatit)