Turun politiikan värikäs syksy

18.9.2021 klo 12:04 Uutiset

Uuden kaupunginvaltuuston valinta siirtyi keväältä alkukesään, mutta tehokkaan kesän myötä uusi valtuusto ja uudet lautakunnat ovat päässeet aloittamaan toimintansa. Hyvä niin, sillä Turun politiikassa syksy näyttää kiireiseltä.

Suurin yksittäinen muutos Turun politiikassa koskee siirtymistä pormestarimalliin. Siirtyminen pormestarimalliin vie varmasti aikaa ja totuttelua niin pormestarilta, varapormestareilta kuin koko kaupungilta. Toden teolla uusi johtamisjärjestelmä joutuu koetteille tulevan syksyn budjettineuvotteluissa, joista on varmasti tulossa haastavat tiukan taloustilanteen vuoksi.

Vaikka itse aluevaalit pidetään vasta tammikuussa, varjostaa tuleva sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus kaikkea kuntatason päätöksentekoa jo nyt syksyllä. Erityisesti kuntien talous ja järjestöjen asema muuttuvassa toimintaympäristössä askarruttavat. Vaalit ovat kaikesta huolimatta tulossa ja sekä KD Varsinais-Suomen piiri että paikallisosastot ovat aloittaneet vaalityön ehdokasrekrytoinnin ja käytännön järjestelyjen muodossa.

Turun koulut ja niiden kunnostaminen pysyvät otsikoissa varmasti läpi syksyn, ja syystä. Koulujen kunto- ja sisäilmaselvityksistä on kerta toisensa jälkeen tullut hintaviin korjauksiin tai uudisrakentamiseen johtavia tuloksia. Uudisrakentamisen kohdalla pohdintaa ja puhetta herättävät myös uusien koulujen sijainnit ja mahdolliset koulujen yhdistämiset.

Investoinneista useampi vanha tuttu pitää pintansa edelleen. Yksi näistä on Ratapiha-hanke, josta tullaan syksyn aikana jättämään muutettu kaavaehdotus kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi. Hankkeessa on kyse Turun päärautatieaseman ja Aninkaistensillan välisen alueen muuttamisesta vetovoimaiseksi elämys- ja tapahtumakeskukseksi. Erityisesti kaupungilta hankkeeseen vaadittavan 30 miljoonan euron sitoumus on jakanut mielipiteitä. Mielipiteitä jakaa myös toinen vanha tuttu, uusi Konserttitalo, jonka sijainnista ei vieläkään löydy täyttä yksimielisyyttä. Ja mitä olisi Turun poliittinen syksy ilman Logomon siltaa? Sillan avaaminen on lykkäytynyt kerta toisensa jälkeen ja tämänhetkisen tiedon valossa se otetaan käyttöön lokakuussa. Näinköhän se avautuisi?

Ruskan väriloistoa ja tulevan talven ensilunta odotellessa edessämme häämöttää siis hyvin mielenkiintoinen ja monin tavoin poikkeuksellinen politiikan syksy!

Niko Kivimäki Wilders
Turun KD:n paikallisosaston sihteeri
Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston jäsen