Me uskomme yrittäjiin!

25.9.2021 klo 16:42 Uutiset

ME USKOMME YRITTÄJIIN!

Pankki ei ole suostunut avaamaan aloitteleville yrityksille, yrittäjille ja yhdistyksille pankkitiliä.

Usealla aloittavalla yrityksellä ja yhdistyksellä on vaikeuksia löytää pankkia, joka suostuu avaamaan pankkitilin. Myös jo toimivien yritysten ja yhdistysten tilejä suljetaan ja pankkiyhteistyö lopetetaan, yksipuolisena ilmoituksena. Pankki toimii oman tulkintansa mukaan, ei lain vaatimalla tavalla.

Yhdistyksen ja yrityksen on mahdotonta toimia ja hankkia varoja toimintaansa ilman pankkitiliä. Finanssivalvonnan mukaan he eivät voi tehdä asialle mitään, sillä pankilla on vapaus ja oikeus valita asiakkaansa. Pankkien toiminnasta on tulossa merkittävä este ja rajoitus kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksille.

Pankkitilien avaamisen vaikeuttaminen haittaa huomattavasti sekä suomalaisten perustamien yritysten alkua että mm maahanmuuttajien yritysten perustamista ja työllistymistä. Lisäksi monet kolmannen sektori yhdistykset ovat merkittävässä asemassa maahanmuuttajien integroitumisessa ja työllistämisessä.

Kristillisdemokraattien Helsingin piiri vaatii, että oikeusoppineet ja oikeusministeriö ottavat tähän asiaan nopeasti kantaa: voiko näin perustavaa laatua oleva kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten rajoittaminen olla enää lain mukaista?

 

Kristillisdemokraattien Helsingin piirin hallitus kokouksessaan 21.9.2021