Helsingissä asuminen kallistuu hurjaa vauhtia

15.10.2021 klo 12:51 Uutiset

Asuntojen vuokrat Helsingissä ovat nousseet pitkään. Pohjois-Helsingin kristillisdemokraatit ovat hyvin huolissaan asumisen kustannusten noususta. Helsinkiläisillä vuokrat ovat nousseet niin korkeiksi, että Kelan soveltama enimmäisasumismeno, johon tukea voi saada, on jäänyt auttamatta jälkeen. Tämä näkyy myös eri hyväntekeväisyysjärjestöjen vastaanotolla.
Helsingissä asumisen kustannukset ovat nousseet eniten, kun tarkastellaan kustannusten nousua viiden vuoden ajalta. Kiinteistöverot ja muut kuntakohtaiset asuinkiinteistön maksut nousivat yhteensä 18 prosenttia.

Yksi suurimmasta kustannuserästä on kaukolämpö, joka on viiden vuoden aikana kallistunut 24 prosenttia ja verrattuna vuoden 2020 edulliseen syyskauteen hinta nousee 29,9 %. Hinnan nousun syinä on vuoden alusta voimaan astuneet valmisteveromuutokset sekä kohonneet päästöoikeuksien että polttoaineiden hinnat. Kustannusten nousu heijastuu suoraan jo entuudestaan korkeisiin vuokriin ja vastikkeisiin.

Asumisen kustannuksia ei hillitä rakentamalla lisää asuntoja, kuten Helsingin asunto-ohjelmassa esitetään. Kaupungin tulee rakennuttaa huomattavasti enemmän kohtuuhintaista ARA rahoitteista asuntokantaa, jotta asumisen kustannukset eivät ylitä helsinkiläisten maksukykyä. Suurin kustannuksia lisäävä tekijä on Helsingin kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ja siitä aiheutuvat hinnan nousu. Kuulutamme Helsingin päättäjien nopeaa reagointia, jotta asumisen hinta ei riistäydy kokonaan käsistä.

Pohjois-Helsingin osaston vuosikokouksen julkilausuma 12.10.2021

Lisätiedot:
Anne Vuori
puheenjohtaja
[email protected]