Maahanmuuttokeskustelu

13.11.2021 klo 19:39 Uutiset

Pitää myöntää että en aina ymmärrä missä meillä mennään maahanmuuttokeskusteluissa.

Kari Madekivi. (SK 4.11) kirjoitti asiallisesti yhdestä rakkaan kotimaamme ongelmasta. Nyt on saatava enemmän järkeä maahanmuuttopolitiikkaamme sekä ymmärrettävä myös yhteinen vastuumme yhteiskunnallisesti. Osallistuin vaimoni kanssa juuri siihen edelliseen espanjasta tuotujen hoitajien koulutukseen ja ikävä kyllä harva heistä on jäänyt tänne! Miksi? Viisas sanonta kuuluu: ”lapsen (ja aikuisenkin) kasvattamiseen (kotouttamiseenkin) tarvitaan koko kylä” eli yritetään jokainen tehdä oma osuutemme asiassa. Voin kertoa joskus enemmän mutta sanon vaan että tänne ei ole niin helppo sopeutua ja vanha sananparsi ”oma maa mansikka, muu maa mustikka” pitää myös edelleen paikkansa. Hoivatyö tarvitsee työntekijöitä mutta niin tarvitsee moni muukin ala! Seuraava maahanmuuttoaalto voi olla ovella koska vaan, mutta miten meidän olisi suhtauduttava heihin? Tykätään tai ei, niin globalisaatiosta alkanut maailman ”pienentyminen” sen kun jatkuu. Joko sopeudumme ja hyödymme tästä, tai suljemme maamme nurkkapatrioottien valtakunnaksi! Lisäksi EU-politiikkamme on pääsääntöisesti tätä ”kyllä herrat” myöntymislinjaa jolloin meille jää aika vähän liikkumavaraa. Itse olen isäni omaishoitaja ja näen läheltä  miten hoivatyön tarve lisääntyy jatkuvasti ja ala ei hirveästi kiinnosta.

Asia jonka opin jo lapsuudessani etelä-amerikassa on se että yleistäminen, monet ennakkoluulot ja rasismi on melko tyhmää. Joka kansanryhmässä, uskonnossa, rodussa ja kulttuurissa on hyviä, kelvottomia ja pahoja ihmisiä. Tämä on itsestäänselvyys, vai onko? Suomessa se ei vaikuta siltä. Meillä on vielä paljon opittavaa ulkomaalaisten kohtaamisessa. Monet ihmeelliset pelot saa meidät karttamaan heitä. Realismia on silti tunnustaa että he ovat sekä mahdollisuus että pienemmässä määrin myös uhka. Sekä poliisi että  rajavartiolaitos ym mamu-viranomaiset tarvitsevat lisää rahaa ja resursseja haittamaahanmuuton estämiseksi/jarruttamiseksi ja rikollisten ryhmien maasta poistamiseen, enkä ymmärrä lainkaan nykyisen hallituksen linjaa tässä kohtaa! Heillä on hyvin vaativa työ jota ei ole todellakaan helppoa tehdä hyvin liian pienellä porukalla.

Pakolaisstatus ei ole aina helppo määritellä. Moniko Suomeen tulleista ns ”pakolaisista” on jo yrittänyt monessa EU-maassa ja sitten tulee tänne ja vetää meitä nenästä härskillä tavalla! Näitäkin on. Tapauksia on monenlaisia mutta itseäni joskus on suorastaan ottanut päähän meidän ”sinisilmäisyys”! Olen myöskin sitä mieltä että heille ei pidä antaa vastikkeetonta rahaa, vaan opettaa maan tavoille mm. työnteon, rehellisyyden ja naisten kunnioittamisen suhteen ! Tilanne voisi olla ns. ”win – win” monen kohdalla jos toimisimme vähän eri tavalla. Uskon että monet heistä eivät edes halua tätä nykyistä ”kaiken saa ilmaiseksi” – linjaa, vaan haluaisivat osallistua jollain tavalla kustannuksiin jotka he itse aiheuttavat. Heilläkin on omanarvontunto ja turhautuessaan tekemisen puutteeseeen, alkavat häiriköidä. Sitten on vielä nämä isis-äidit joita on nyt tuotu tänne kasvattamaan lisää ääri-islamin opetuslapsia! Ei yhtään isis äitiä tai isää lisää Suomeen kiitos!

Vielä eräs hyvä kirjoitus jota suosittelen: SK 26.10 21 Ville Aalto-Setälä kirjoittaa osuvasti aiheena: ” Kylä nimeltä Suomi”. Jos olemme viisaita., tunnustamme nämä pitkässä juoksussa ”kyläämme kohtaavat tosiasiat”! Paljonko tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa ja miten voidaan parantaa suomalaisten työllistymistä? Siinä voisi ehkä olla kaupungilla, seurakunnilla, yhdistyksillä ja yrityksillä monia uusia yhteistyömahdollisuuksia jos vaan tahtotila on kohdallaan. Kaikki järki ei asu yhdessä päässä joten mielestäni tässä tarvittaisiin vähän meitä kaikkia.

 

Joel A. Viljanen

varavaltuutettu (kd)