Hyvinvointi-Suomen rakentaneet ansaitsevat parempaa/ Uudenmaan piirin piirikokouksen julkilausuma

15.11.2021 klo 14:02 Uutiset

TIEDOTE – JULKAISUVAPAA

 

Hyvinvointi-Suomen rakentaneet ansaitsevat parempaa

Pula kotihoidon työntekijöistä. Pula henkilökunnasta hoivakodeissa. Pula hoivakotipaikoista, ja jono kasvaa koko ajan. Pula vanhusten sairaalapaikoista. Pula sairaanhoitajista. Pula geriatreista. Pula muistihoitajista. Omaishoitajat ovat katkeamispisteessä. Työssä käyvät omaiset eivät pysty pitämään vuosilomiaan ja niin edelleen.

Tämän päivän vanhukset ovat jo kokeneet sodanjälkeisen pulan. Ei kiitos, ei enää niukkuutta viimeisinä elinvuosina.

Jokainen ikäihminen ansaitsee arvokkaan vanhuuden ja turvallisen arjen. Turvallista arkea ovat tutut kotihoidon työntekijät. Nyt he vaihtuvat alati. Työntekijöiden kiire vaikuttaa jaksamiseen ja pysyvyyteen. Arvokasta hoitotyötä tekevinä he ansaitsevat myös parempaa.

Koti on usein mieluisin ja paras paikka, kun toimintakyky sen mahdollistaa ja tarvittavat palvelut ja tuki tuodaan kotiin. Mutta laitoshoitoa tarvitsevia ei saa pitää kotihoidossa, pahimmillaan se on heitteillejättöä.

Vanhustenhoito on Uudellamaalla saatava sellaiselle tasolle, ettei ikääntymistä tarvitse pelätä.

Kristillisdemokraatit haluavat, että vanhusten hoivakodeissa otetaan käyttöön neljän takuun malli: ulkoilutakuu, ruokailutakuu, hygieniatakuu ja yhteisötakuu. Ulkoilutakuu merkitsee, että vanhus pääsee ulkoilemaan vähintään kaksi kertaa viikossa. Ruokailutakuu mahdollistaa sen, että voi syödä rauhassa ja saa tarvittaessa apua syömiseen. Jokaiselle on taattava mahdollisuus puhtauteen, eikä hygieniatuotteista saa säästää. Yhteisötakuun avulla torjutaan aktiivisesti yksinäisyyttä. Työntekijöitä täytyy olla riittävästi, jotta nämä neljä ihmisarvoisen elämän mahdollistavaa takuuta pystytään toteuttamaan.

Uudellamaalla vanhustenhoidon tilanne on jo kärjistynyt. Jos osaavan henkilökunnan riittävyyttä ja hoivapaikkojen määrää ei saada ratkaistua pikaisesti, ajaudumme kriisiin, joka aiheuttaa paljon huolta ja kärsimystä. Kristillisdemokraatit vaativat, että vanhustenhoidon epäkohdat korjataan viipymättä, kun uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.

 

Kristillisdemokraatit Uudenmaan piiri 10.11.2021

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Reija Taupila, Kristillisdemokraatit Uudenmaan piiri

[email protected]

p.040 7520505