KD:n Kymen piiri: Pienten kuntien ääni saatava kuuluviin aluevaltuustoissa

22.11.2021 klo 09:32 Uutiset

Pienten kuntien ääni saatava kuuluviin aluevaltuustoissa

Käykö niin, että tulevilla hyvinvointialueilla demokratia voi pahoin? Tammikuun aluevaaleissa moni pienistä kunnista saattaa jäädä ilman edustajaa hyvinvointialueen valtuustossa.

Kunnilla on itsemääräämisoikeus ja lainsäädännöllinen tasa-arvo, joten kunnilla on myös oltava mahdollisuus vaikuttaa palveluihinsa. Kuntalaki on kaikille sama, vaikka kunnat ovat erikokoisia.

Uudistuksen keskeinen tavoite, yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut asuinalueesta riippumatta vaarantuu, mikäli alueen kaikki kunnat eivät ole mukana päätöksenteossa. Vaikutusvallan keskittyminen saattaa luoda eriarvoisuutta alueellisesti. Soten lainsäädännössä tätä ongelmaa ei valitettavasti tunnisteta.

Kuntaliiton mukaan hyvinvointialueiden rahoitus ei ole riittävä, joten tarve palvelujen leikkauksille on todennäköistä. Veronmaksajien keskusliiton mukaan soten lisärahantarve on jopa 6,4 miljardia. Aluevaltuustoissa tullaan varmasti käymään tiukkoja vääntöjä leikkauksista.

Me Kristillisdemokraattien Kymen piirin syyskokousedustajat haluamme puolustaa demokratian toteutumista ja siksi pidämme tärkeänä, että myös pienten kuntien ääni saadaan kuuluviin tulevissa hyvinvointialueiden päättävissä elimissä.

 

Kristillisdemokraattien Kymen piiri nimesi ehdokkaita aluevaaleihin

Kristillisdemokraattien Kymen piiri nimesi lauantaina syyskokouksessaan Kouvolassa 20.11.2021 ensimmäiset aluevaaliehdokkaat Kymenlaaksoon ja Etelä-Karjalaan.

 

Kymenlaakson hyvinvointialueelle asetettiin 24 uutta ehdokasta:

koulutusjohtaja, TtM Seija Aalto Kotkasta, sairaanhoitaja Mikko Almgren Kotkasta, ekonomi Ismo Backman Kotkasta, nuorisopsykiatri, ungdomspsykiater Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen Kouvolasta, terveydenhoitaja Päivi Forsman Haminasta, varhaiskasvatuksen opettaja Maria Hyppänen Kouvolasta, peruskoulun kieltenopettaja, lehtori FM Tiina Hämäläinen Kouvolasta, LVI-urakoitsija Kari Hänninen Kouvolasta (sitoutumaton), opiskelija Jorma Kaario Kouvolasta, seksuaalineuvoja, lähihoitaja Susanna Kassala Kotkasta,  erityisammattimies Kari Kasurinen Pyhtäältä,  pastori, yrittäjä Pauliina Kuikka Miehikkälästä,  terveystieteiden maisteri Kristina Könönen Kotkasta, koneahtaaja Markku Laitinen Haminasta, perusopetuksen kehityspäällikkö Maaret Lommi Kotkasta, diplomi-insinööri Esa Niemelä Kouvolasta, ympäristö- ja terveysteknikko, maataloustyöntekijä Johanna Pyötsiä Kouvolasta, IT-lähitukihenkilö Petri Railo Kotkasta, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, lähihoitaja Susanna Rasimus Kouvolasta, metsätalousinsinööri Markku Ruokonen Haminasta, opiskelija Joona Räty Kouvolasta, everstiluutnantti evp Jouni Suninen Kouvolasta(sitoutumaton), perushoitaja Eila Tulokas Haminasta ja veturinkuljettaja, eläkeläinen Vesa Vainio Kouvolasta

 

Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle asetettiin 19 uutta ehdokasta:

kirjanpidon asiantuntija Tuija Ahl Imatralta, sairaanhoitaja, radiotoimittajaopiskelija Jaana Arponen Taipalsaarelta, insinööri (YAMK), lehtori Eija Hauska-Mertanen Imatralta, siivoustyönohjaaja Heini Hänninen Ruokolahdelta, farmaseutti Maiju Hölsä Savitaipaleelta, Sosionomi / Perhetyöntekijä Tuomo Keskinen Lappeenrannasta, merkantti, myyjä Liisa Kihlström Lemiltä, metsuri Aura Kinnari Imatralta, palveluohjaaja Jouko Korhonen Lappeenrannasta, farmaseutti, TkK Pauliina Korhonen Lappeenrannasta, yrittäjä, kotiäiti Ulla Kujanpää Parikkalasta, DI Erkki Kurppa Luumäeltä, taiteilija, koneenhoitaja Harri Lunkka Rautjärveltä,  insinööri AMK, suunnittelupäällikkö Arto Nironen Lappeenrannasta, lähihoitaja Anastasia Ovaska Lappeenrannasta, lääkäri, lehtori Juha Rantalainen Lappeenrannasta, yrittäjä Jouni Salo Lappeenrannasta, palveluneuvoja Tarja Turunen Lappeenrannasta, koulunkäynninohjaaja, perhehoitaja Ann-Niina Turunen Lappeenrannasta.

 

Kristillisdemokraattien Kymen piiri valitsi puheenjohtajakseen lappeenrantalaisen Juha Rantalaisen ja varapuheenjohtajaksi kouvolalaisen Esa Niemelän. Syyskokouksessa puhunut puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah puhui mm. lapsibudjetoinnista ja hyvinvointialueiden työkaluista lapsiystävällisyyden toteuttamiseksi. Essayah totesi, että entistä terveempi ja paremmin voiva Suomi on kristillisdemokraattien tavoitteena.