Hoitovelan kasvu on saatava kuriin!

7.12.2021 klo 20:37 Uutiset

Hoitovelan kasvu on saatava kuriin

Terveydenhuollon henkilöstön työvoiman saatavuus on tullut aina vaan haastavammaksi. On hyvin hämmentävää, että samaan aikaan saamme medioista kuulla ja lukea että ainakin vihervasemmisto haluaa hallituksessa ajaa alas yksityisen sairaanhoidon Kela-korvaus -järjestelmän. Tässä tilanteessa siinä ei olisi kyllä mitään järkeä.

Pahentuneen koronatilanteen takia on syntynyt vakava ongelma, jossa mm. tehohoidon resurssien riittävyys on aivan vaakalaudalla. Tämä aiheuttaa sen, että kiireettömiä leikkauksia ja monia muita tarpeellisia hoitotoimenpiteitä joudutaan koko ajan perumaan. Tästä syntyy merkittävää hoitovelkaa, jo koronarokotukset ovat siirtäneet esimerkiksi lasten neuvolatarkastuksia. Hoitovelan kasvatuksen tulisikin pikaisesti laantua, mutta se ei vaan tapahdu itsestään.

Yksityisen sairaanhoidon tulee jatkossakin selkeästi olla täydentävä vaihtoehto kansalaisille, koska se vähentää julkisen terveydenhuollon jonoja ja nopeuttaa ruuhkautunutta hoitoon pääsyä. Vaihtoehto se on oikeasti vain silloin, kun myös Kela-korvaus on mukana. Sairaanhoidon Kela-korvausten tasoa kannattaisi itse asiassa juuri nyt kasvattaa määräajaksi, tuon hoitovelan purkamisen avittamiseksi. Palvelusetelien ja maksusitoumusten käyttöä tulisi myös lisätä, jotta ihmiset oikeasti pääsevät hoitoon.

Marketta Juntunen, lastenlääkäri
aluevaaliehdokas (KD)
kaupunginvaltuutettu, perusturvalautakunnan jäsen (Pori)