Turun poliittinen syksy

17.12.2021 klo 12:36 Uutiset

Turun poliittinen syksy on ollut poikkeuksellinen. Uusi aika on alkanut. Syksyn
alussa valittiin pormestari ja apulaispormestarit, ja näin siirryttiin virallisesti
uuteen johtamisjärjestelmään. Jo kesällä käytiin pormestariohjelmaneuvottelut, ja pieneksi yllätykseksi kaikki valtuustoryhmät halusivat mukaan sopimukseen. Jopa Vasemmistoliitto, joka silloin, kun Turussa oli käytössä ryhmien välinen Turku-sopimus ohjaamassa poliittista päätöksentekoa, ei halunnut olla sopimuksessa mukana.

Pormestarisopimus määrittelee seuraavan nelivuotiskauden suurimmat linjat muun muassa talouden suhteen. On odotettavissa, että pormestarisopimus tekee jokavuotisista budjettineuvotteluista helpompia kuin aikaisemmin. Näin kävi ainakin tänä syksynä. Valtuustossa budjetista kyllä keskusteltiin pitkään ja sen valmisteluprosessia kritisoitiin – osin syystäkin ja asiaan luvattiin parannusta – mutta yhtään budjettiäänestystä ei lopulta tarvittu.

Budjettikokouksen aluksi pormestari ja apulaispormestarit kertoivat budjetin tärkeimmistä piirteistä, ja kun kolme apulaispormestaria puhuivat kukin vuorollaan oman toimintasektorinsa asioista, aloin uskoa uuden järjestelmän etuihin. Nyt meillä on kaupungin eri toimintasektoreista – tai virallisesti palvelukokonaisuuksista – vastaavat kokopäivätoimiset poliittiset johtajat, jotka tuntevat hyvin vastuualueensa ja ovat innostuneita asiastaan.

Syksyllä eniten puhuttanut yksittäinen asia oli uusi musiikkitalo. Vanha konserttitalo on tullut nykyisessä käytössä elinkaarensa päähän, ja sen remontoiminen kaupunginorkesterin käyttöön ei ole mielekästä, vaikka sitä jotkut vielä kokouksessa ehdottivatkin. Lopulta keskustelussa oli vain kaksi vaihtoehtoista sijoituspaikkaa uudelle musiikkitalolle: Itsenäisyydenaukio vanhan valtion virastotalon edessä ja kaupunginteatterin toisella puolella oleva niin sanottu Hämähäkkitontti.

Valtuustossa keskustelu oli paikoin kiivasta, ja pohjaesitystä Itsenäisyyden aukiosta vastustettiin sillä perusteella, että tila on liian ahdas ja että puisto menetetään. Lopulta pohjaesitys kuitenkin voitti. Itse äänestin sen puolesta. Uskon, että kun rakennus kerran on valmis ja Turun filharmoninen orkesteri virittää siinä soittimensa ensimmäiseen konserttiin, kaikki ovat tyytyväisiä.

Ville Auvinen
kaupunginvaltuutettu (kd)