ENEMMÄN HYVINVOINTIA – VÄHEMMÄN HALLINTOA

5.1.2022 klo 23:19 Uutiset

Aluevaaleissa ei ole kysymys ilmastotoimista, maahanmuutosta eikä polttoaineiden verotuksesta niin kuin jotkin ehdokkaat tuntuvat mainostavan. Näissä vaaleissa on kyse tärkeistä terveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä asioista. Kaikki ehdokkaat puolueesta riippumatta taitavat kuitenkin peräänkuuluttaa ennaltaehkäisyä, laadukkaita ja oikea-aikaisia sujuvia hoitoketjuja sekä lähellä olevia palveluita niin sote- kuin pelastusalan puolella. Halutaan parantaa enemmän sekä asukkaiden että myös työntekijöiden hyvinvointia. Hyvä niin, sillä senhän takia sote-uudistusta on yritetty vuosia saada aikaan.

Ensimmäiseksi jokaisella eri 21 hyvinvointialueella valtuutetut tekevät oman alueensa strategiset ratkaisut, luovat lautakuntarakenteet sekä kirjoittavat hallintosääntönsä. Toki ennakkoon virkamiesjohtoinen valmisteluryhmä sekä poliittinen ohjausryhmäkin on ollut valmisteluissa mukana.

Kristillisdemokraatit pitävät tärkeänä, että resursseja ei hukata kasvavan hallinnon rattaisiin tai poliittisiin virkanimityksiin. Maakuntaveroa emme kannata kasvattamaan kansalaisten verotaakkaa. Mielestämme aluevaltuustoryhmät eivät tarvitse myöskään massiivista tukea poliittiseen toimintaan ryhmärahojen muodossa, vaikka suunnitelmat tästä taitavat olla jo aika pitkällä.

Monipuolisella lautakuntarakenteella on huolehdittava siitä, että kaikista kunnista saadaan edustus aluehallintoon. Palveluverkkoa koskevia päätöksiä ei myöskään pidä tehdä yksinkertaisella äänten enemmistöllä, jossa linjaukset tehtäisiin yhdestä kunnasta tulevien valtuutettujen voimin. On huolehdittava siitä, että palvelut säilyvät alueen laidoillakin eikä vain Kuopiossa. Kyse on siitä, että koko Pohjois-Savon alueella elämisen ja hyvinvoinnin edellytykset on turvattava.

Näissä vaaleissa on kysymys siitä, että Pohjois-Savon hyvinvointialue saa parhaat mahdolliset päättäjät aluevaltuustoonsa. Ensimmäisellä aluevaltuustokaudella tehdään pohjaa luovat ratkaisut, myöhemmin päätökset ja valinnat ovat hienosäätöä. Valitse siis oman alueesi päättäjä, jolla on arvot kohdallaan, asenne ja asiantuntemusta. Ennakkoäänestys tapahtuu 12. – 18.1.; ja  varsinainen äänestyspäivä on 23.1. On sinun vuorosi vaikuttaa.

Teija Airaksinen, aluevaaliehdokas nro 176 Kuopio, Nilsiä
KD Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja

Juttu julkaistu Pitäjäläisessä 5.1.2022