Aluevaaliehdokas Outi McDonald Hangosta: Perusterveydenhuoltoa vahvistettava!

16.1.2022 klo 21:13 Uutiset

Sote-uudistusta on yritetty vääntää pitkään. Yhtä pitkään on puhuttu perusterveydenhuollon vahvistamisesta – mutta käytännössä asialle ei ole tehty mitään, vaan perusterveydenhuolto on päässyt kurjistumaan, kirjoittaa lääkäri-aluevaaliehdokas Outi McDonald Hangosta. Hän on ehdolla Länsi-Uudenmaan aluevaaleissa.

Vaikka omana huolenani onkin perusterveydenhuollon kurjistuminen, on sote-uudistus paljon laajempi. Se kattaa niin sosiaali- ja terveydenhuollon kuin pelastustoimenkin – kokonaistavoitteena ihmisten peruspalvelujen parantaminen.

Toimivan terveydenhuollon kulmakivenä on toimiva perusterveydenhuolto. Nimensä mukaisesti perusterveydenhuollon pitää olla lähellä asiakasta. Tutkimusten mukaan se toimii parhaiten silloin, kun henkilöstö on sitoutunutta ja pitkäaikaiset työntekijät oppivat tuntemaan potilaansa.

Lääkäriliiton raportin mukaan terveyskeskusten lääkärikäyntien määrä on romahtanut tällä vuosituhannella. Lääkäriliiton Politiikkatoimialan johtajan Heikki Pärnäsen mukaan tämä selittyy ainoastaan palvelujen saatavuuden selvällä heikkenemisellä. Tilanne ei korjaannu pelkästään rakennemuutoksilla, vaan tarvitaan lisää resursseja terveyskeskuksiin. Lääkäriliiton mielestä hyvinvointialueiden olisi velvoitettava tuottajiaan järjestämään potilailleen pääsy yleislääkärin vastaanotolle viikossa.

Jos potilaat pääsevät sujuvasti tutulle terveyskeskuslääkärille, heidän ei tarvitse hakeutua yksityislääkärille tai jopa päivystykseen terveydentilan heikentyessä. Hyvin toimiva perusterveydenhuolto säästää rahaa. Jos potilaat pääsevät sujuvasti tutulle terveyskeskuslääkärille, heidän ei tarvitse hakeutua yksityislääkärille tai jopa päivystykseen terveydentilan heikentyessä. Kun vastaanottoaikoja ei ole, kynnys lähettää (kalliiseen) erikoissairaanhoitoon madaltuu. Esimerkiksi kansantautien osalta ennaltaehkäisevä ote ja sairauksien kulkuun alkuvaiheessa puuttuminen perustasolla ovat kustannusvaikuttavia: ei saa odottaa niin pitkään, että tauti etenee ja tulee komplikaatioita, jotka vaativat pitkiä jaksoja erikoissairaanhoidossa.

Erikoissairaanhoitoa ja päivystystä tarvitaan. Mutta sinne ei saisi joutua sen vuoksi, ettei saa aikaa terveyskeskukseen siitä syystä, että siellä ei ole tarpeeksi tekijöitä.

Sosiaali- ja terveysministeriö jakaa valtionavustuksia Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus –ohjelmaan, jolla kehitetään tulevien hyvinvointialueiden perusterveydenhuoltoa ja sosiaalihuoltoa, tavoitteena esimerkiksi hoitoon pääsyn parantaminen. Onko siis toivoa?

Nyt on aika konkreettisiin tekoihin perusterveydenhuollon vahvistamiseksi!

Outi McDonald

Kirjoittaja Outi McDonald on Hangossa asuva yleislääketieteen erikoislääkäri (specialist i allmän medicin). Hän on aiemmin toiminut Kristillisdemokraattien kaupunginvaltuutettuna. Nykyisin hän on Lääkäriliiton Länsi-Uudenmaan paikallisosaston puheenjohtaja ja KD:n Hankoniemen paikallisosaston varapuheenjohtaja.
Outi McDonald on KD:n aluevaaliehdokkaana Länsi-Uudellamaalla numerolla 724.