Maatalouden kriisi on kansallinen hätätila

21.2.2022 klo 06:03 Uutiset

Suomen maatalous on hätätilassa, koska yli 2000 tilaa on akuutissa maksuvalmiuskriisissä. Suurelta osalta lihatiloja loppuu raha ja rahoituskelpoisuus kesään mennessä. Tuotantokustannukset mukaan lukien sähkönhinta ovat nousseet rajusti mutta tuottajahinnoissa nousu ei näy. Meillä on käsissämme ruokakriisi, on kyse kansallisesta ruokaturvasta.

 

Ilmastonmuutoksen edetessä ja kansainvälisten jännitteiden lisääntyessä, on erityisen tärkeää pitää huolta omasta kotimaisesta ruoantuotannosta. Nyt näyttää siltä, että lihantuotanto tilojen lopettamisen myötä laskee nopeammin kuin lihan kulutus. KD Naiset on huolissaan suomalaisten maatilojen, suomalaisten yrittäjien tilanteesta ja sitä kautta omasta kansallisesta huoltovarmuudestamme.

 

Emme voi, emmekä saa antaa tilojen joutua konkurssiin. Kauniiden sanojen lisäksi on tehtävä jotakin. Asia pitää nostaa nopeasti keskusteluun eduskunnassa ja helpottaa maanviljelijöjen ja lihantuottajien tilannetta pikaisin toimin esimerkiksi ruokaketjua korjaamalla. Tuottajien tulee saada oikea ja riittävä korvaus tuottamastaan ruuasta. Ei ole oikein, että tuotantokustannukset nousevat mutta tuottajahinnoissa se ei näy. Kauppa sen sijaan takoo jopa ennätystuloksia.

 

Haluamme syödä suomalaista ruokaa, lähellä tuotettua ja puhdasta. Voimme itse omilla valinnoillamme vaikuttaa tilojen tilanteeseen. KD Naiset kehottaa kaikkia mahdollisuuksiensa mukaan ostamaan alkuperäisiä tuotteita halpuutettujen kaupan merkkien sijaan. Näin voimme omilla valinnoillamme tukea suomalisten tilojen tilannetta parhaiten.