Turvallisuusohje haja-asutus alueille

13.4.2022 klo 17:09 Uutiset

Miten toimit, jos pankkipalvelut digitaaliseksi muuttuneessa yhteiskunnassa eivät toimikaan? Entäpä, jos sähköt katkeavat myrskyn jälkeen, tai yksinkertaisesti energiaa ei ole, ennen kuin sitä saadaan tuotettua lisää?

Tämmöisiä asioita pohtii Helsingistä lähtöisin oleva, kokenut 61-vuotias isänmaata rakastava poliitikko Kari Pohjola, kristillisdemokraatti Kuopiosta. Nuoruudessa hänelle tuli tutuksi ammattiyhdistysaatteet työtehtävien kautta. Luokkaerojen hän huomasi vaikuttavan jopa urheilussa, pelatessaan jalkapalloa TUL:in alaisessa seurassa. Hänellä on kokemusta monista paikallistason tehtävistä – myös puheenjohtajistosta – kuuluttuaan aiemmin Kuopion Seudun Perussuomalaisiin.

Haastattelussa keskustelumme kääntyi Karin blogikirjoituksessa julkaisemaan turvaohjeeseen, joka on saanut laajaa huomiota. Erilaisten kyläyhdistysten tulisi laatia itselleen turvallisuusohje. ”Parempi olla ennalta varovainen, kuin jälkiviisas. Oikeanlainen varautuminen on varmuutta huoltovarmuuden päälle. Paniikkiin tai hamstraukseen kaupan hyllyiltä ei ole aihetta.”

Kari huomauttaa, että hänen laatima ohje ei ole uhkakuva tulevaisuudesta, vaan terveen järjen mukainen rauhallisen miehen malli, joka koskee esim. hänen asumispaikkansa kyläyhdistystä Kaislastenlahdessa. Jos kriisi tulee, niin viranomaisten taholta tulee varmasti ohjeistusta.

Sähkökatkoksia tulee, vaikka yhtiöt yrittävät parantaa toimintavarmuutta. Myös veden jakelussa voi tulla ongelmia.

Kotitalouksien olisi olla hyvä varautua seuraaviin asioihin:

(Luettelointi on esimerkin omainen)
Pidemmällä aikajänteellä hankittava kuivamuona-annos kuukaudeksi
Hygienia varustus, saippua, hammasharja, wc-paperia
Vettä
Käteistä rahaa jonkin verran
Puita lämmitykseen
Ensiapupakkaus ja lääkelaukku (lääkitys, joditabletit sekä kipulääkkeet)
Pattereita, otsalamppu, radio
Polttoainetta
Vaatekertoja
Akku, aggregaatti, josta voi ladata puhelimen
Mietittävä vaihtoehtoinen tapa valmistaa ruokaa, jos sähköä ei ole
Vedenpuhdistukseen tarkoitettu suodatin

Kyläyhdistysten tulisi tehdä varautumiseen liittyvä turvallisuusohje:
Tämä onnistuu parhaiten nimeämällä johtoryhmä, joka laatii ohjeen, jota vuosittain ja tarpeen vaatiessa päivitetään.

Siihen tulee selvittää alueen vesipisteet ja turvalliset veden varanoutopaikat. Samoin merkittävä väestösuojan sijainti ja paljonko sinne asukkaita mahtuu kylän rakenteesta riippuen. Väestönsuojaan meneminen tulisi suunnitella, ja asettaa pääsemisessä etusijalle vanhukset ja lapset.

Olisi hyvä, jos alueella olisi viranomaisen hälytysjärjestelmä pahojen päivien varalta.

Ohjeeseen olisi hyvä selvittää kylän ensiapukurssin käyneet ja missä he asuvat, samoin kartoittaa asukkaiden erikoisosaamista, kuten mm. poliisi, lääkäri, sairaanhoitajat ja sotilaskoulutuksen saaneet. On myös tärkeä huomioida, onko kylällä metsästystä harjoittavia talouksia.

Tarvitaan tiedotusvastaava, joka on valmiina jakamaan tietoa tarvittaessa. Vanhuksille tiedotetaan ihan paperitiedotteita jakamalla. Kylällä tulisi olla yhteinen postilaatikko, johon kyläläiset voisivat laittaa kysymyksiä. Tiedon on kuljettava kyläläisiltä yhdistykselle ja takaisin.

Kaupungit myöntävät tukea turvaohjeen laatimista varten asukasmäärän perusteella. Päivitetty turvaohje tulisi jakaa kyläläisten postilaatikoihin kattavasti. Kyläläisten kannalta on tärkeä tietää, mistä tavoittaa kylän vastuuhenkilöt.
”Esittämiini ajatuksiin on varmasti vielä lisättävää, mutta tämän pohjalta pääsee varmasti jo liikkeelle!”

Karin tietoon on tullut, että muutamia kyläyhdistyksiä olisi jo reagoinut asiaan.
”Minusta on yhteisöllisyyttä, että kylän vastuuhenkilöt suunnittelevat pidettävän kaikista huolta. Se on mahdollista vaikeissakin tilanteissa, kun on edes jonkinlainen suunnitelma.”

Haastattelun Kari päättää sanoihin: ”Laitoin edellisestä puolueesta oven hiljaa kiinni. Arvostan teitä, kuinka olette ottaneet minut vastaan, tuntui kuin olisin saapunut omieni luokse. Uskon, että minulla on teille annettavaa”.
Me kaikki uskomme siihen.

Kari Pohjolan, kristillisdemokraatti, haastattelun toimitti Rauno Taskinen
Linkki Kari Pohjolan kotisivuille

Artikkelikuva: Bixabay
Tekstikuva, kaivo, pixabay