Keski-Suomen KD:n kevätkokouksen kannanotto.

30.4.2022 klo 08:16 Uutiset

Maataloutta ei saa jättää umpikujaan ja huoltovarmuus on otettava vakavasti

Keski-Suomen Kristillisdemokraatit on vakavasti huolissaan Suomen maatalouden umpikujasta ja huoltovarmuudestamme. Maatalouden kannattavuus on jo pitkään ollut huono, mutta nyt Ukrainan sodan puhjettua tilanne on kriisiytynyt pahaksi. Lannoitteiden hinta on kolminkertaistunut ja polttoöljyn ja sähkön kaksinkertaistunut vuoden aikana, mutta tuottajahinnat ovat kohonneet vain vähän. EU-aikana palkansaajien keskiansiot ovat kaksinkertaistuneet, mutta viljelijän maataloustulo on puolittunut. Tilanne vaatii akuutteja toimenpiteitä nyt, ei vain tukia vasta syksyllä.

Keski-Suomen Kristillisdemokraatit esittää kustannusindeksin käyttöönottoa, joka takaisi tuotantokustannusten siirtymisen tuottajahintoihin. Toiseksi kauppa vaatii edelleen pitkiä sopimuskausia, jotka ovat tuottajan kannalta iso riski. Mikäli ei päästä tuottajien kannalta kohtuullisempiin sopimuksiin, tulee ryhtyä viime kädessä elintarvikemarkkinoita säätelevän lainsäädännön muuttamiseen.

Ukrainan sota muistuttaa meitä huolehtimaan myös kansallisesta huoltovarmuudesta, jossa kotimaisella ruualla on keskeinen merkitys. Ruuantuotannon huoltovarmuuden parantamiseksi Kristillisdemokraatit vaatii valkuaiskasvien varmuusvarastoinnin aloittamista, siemenviljavarastojen valikoiman laajentamista ja varmuusvarastoinnin tason nostoa kaikkinensa.

Maatalouden ja huoltovarmuuden asiat eivät voi odottaa! Kyse on jokapäiväisestä leivästämme.