Uudenmaan KD nimesi 11 ensimmäistä eduskuntavaaliehdokasta

6.5.2022 klo 11:58 Uutiset

Kristillisdemokraattien Uudenmaan piiri nimesi kevätkokouksessaan 5.5. ensimmäiset 11 eduskuntavaaliehdokasta.

Ehdokkaiksi nimettiin:

yrittäjä, toiminnanjohtaja Susanna Ahonen Raaseporista
diplomi-insinööri Jan Axberg Vantaalta
myyntipäällikkö, vanhempi konstaapeli Pekka Ijäs Porvoosta
yleislääketieteen erikoislääkäri, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu Kaarina Järvenpää Espoosta
nuorisotyönohjaaja, sosionomi (AMK), kunnanvaltuutettu Susanna Koivula Mäntsälästä
sosionomi, koulukuraattori, kunnanvaltuutettu Ina Kuula Nurmijärveltä
yleislääketieteen erikoislääkäri, aluevaltuutettu, sote-lautakunnan vpj. Ari Mönttinen Lohjalta
toimittaja, kaupunginvaltuutettu Pentti J. Rönkkö Keravalta
palveluneuvoja Jorma Surakka Keravalta
tuotantopäällikkö, aluevaltuutettu, kaupunginvaltuutettu Reija Taupila Hyvinkäältä
lastentautien erikoislääkäri, aluevaltuutettu, kaupunginvaltuutettu Tiina Tuomela Vantaalta

Piirihallitus sai valtuudet nimetä loput ehdokkaat.

Kokouksen kannanotot:

Dieselverosta luovuttava pikaisesti

Dieselvero ei enää puolla paikkaansa. Kun dieselvero otettiin käyttöön, sillä kompensoitiin dieselin ja bensan verotuseroa. Nyt sekä bensiinin että dieselin hinta on noussut voimakkaasti ja diesel on ollut ajoittain jopa kalliimpaa kuin bensiini.

Kristillisdemokraattien Uudenmaan piirin mielestä tässä tilanteessa dieselin käyttövoimaverosta pitäisi luopua pikaisesti, sillä tilanne rasittaa dieselautolla ajavien taloutta kohtuuttomasti, puhumattakaan ammattiautoilijoiden ahdingosta. Dieselverosta on tullut rangaistusvero.

Vaikka dieselautojen osuus autojen ensirekisteröinnistä on laskenut tasaisesti viime vuosina, dieselkäyttöisiä autoja on edelleen paljon liikenteessä. On kaunis ajatus, että kaikki dieselautoilijat vaihtavat kulkuneuvonsa sähköautoon tai edes hybridiin. Käytännössä monellakaan ei ole siihen varaa, vaikka kiinnostusta vaihtoon olisikin, varsinkin nyt, kun inflaatio kiristää taloutta. Kallistunut dieselin hinta ja dieselvero muodostavat yhdistelmän, joka kuristaa kohtuuttomasti dieselautolla ajavia. Nyt pitäisi eri toimilla parantaa ihmisten ostovoimaa eikä heikentää sitä.

 

Kristillisdemokraatit vaativat lisäpanostuksia huoltovarmuuteen

Elintarvikehuolto ja -tuotanto, energiahuolto, finanssiala, liikenne ja logistiikka, teollisuus, terveydenhuolto, tietoyhteiskunta ja yksityinen turva-ala on varmistettava. Huoltovarmuus korostuu kriisissä.

Viljaa varmuusvarastoissa on noin puoleksi vuodeksi ja siemenviljaa muutamaksi kuukaudeksi. Hallitus päätti 2013 puolittaa viljavarastot. Nyt on korjattava vaje ja lisättävä viljan varmuusvarastointia, mielellään hajautettuna. Ilmastonmuutos saattaa lisätä sään ääri-ilmiöitä ja Ukrainan sota vaikeuttanut viljelyä. Viljasta saattaa tulla pulaa. Suomen pitää olla viljan suhteen omavarainen. Valtion on tuettava alkutuotantoa, jotta pellot saadaan viljeltyä.

Suomessa ei ole valtion taholta katsottu tarpeelliseksi varsinaisten elintarvikkeiden varmuusvarastointia vaan on kehotettu kansalaisia huolehtimaan 72 tunnin kotivarasta. Vähänkään isommassa kriisissä 72 tunnin kotivara ei ole riittävä, eivätkä kaikki voi ostaa ruokaa varastoon. Valtion tulee varmistaa perustarpeiden saatavuus.