Kaikki emme ole turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita

19.5.2022 klo 08:51 Uutiset

Maamme turvallisuuden tarve on hitsannut kansanedustajia ennennäkemättömästi yhteen, ja hallitus ja oppositio ovat olleet hyvässä yhteistyössä.

Pääosa on puolustusliitto NATO:oon liittymisen kannalla, mutta joukosta löytyy kansanedustajia, jotka ovat liittymistä vastaan. Syynä voi olla yksinkertaisesti halu ilmoittautua vastaisten mielipiteiden ääniharavaksi seuraaviin eduskuntavaaleihin.

On selvä, että NATO:on liittyminen jakaa mielipiteitä. On hyvä, että nyt kaikilla tasoilla keskustellaan tiiviisti asiasta. Osa vaatii asiasta kansanäänestystä, eikä pidä puolueiden kannanottoja ja enemmistöpäätöksiä riittävänä. Kansanäänestyksen vaatimisen taustalla on ajatus, että päätöksenteko ainakin lykkääntyisi.

Tasavallan presidentti Niinistön valtiovierailun Ruotsissa 18.5 aikana järjestettiin LFÖ-22 harjoitus Ruotsin Bergassa: 2 kpl HN ja 2 kpl Gripen-hävittäjiä tehtävässä.

On kuitenkin huomioitava, että me tavalliset kansalaiset tiedämme loppujen lopuksi hyvin vähän turvallisuuden, sotilaallisesta geopolitiikasta ja talouspakotteiden välisistä syy- ja seuraussuhteista. Mielestäni kaikkien ei pidä ryhtyä some-maailmassa turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiksi.

Olemme olleet jo jonkin aikaa Venäjän hybridivaikuttamisen kohteena. Siinä lauotaan disinformaatio-ohjuksia, tavoitteena iskeä hajalle kansan yhtenäisyys ja aiheuttaa keskuuteemme riitaisuutta ja pelkoa. Olen varma, että tasavallan presidentti valtioneuvoston kanssa on ottanut kaiken mahdollisen huomioon. Turvallisuuspoliittisessa selonteossa otetaan esille niin maamme liittoutumiseen liittyvät hyvät kuin myös uhka-arviot huonoista vaikutuksista. Suomessa tuo esitys alistetaan vielä eduskunnan käsiteltäväksi.

Kaikilla päätöksillä on vaikutuksensa ja riskinsä. Polttoainemittareista näemme polttoaineen hinnan, mutta missään ei ole mittareita, missä kerrotaan mitä turvallisuus maksaa. Ukrainasta näemme, että turvallisuus lunastetaan ihmishengillä. Kansalaisten turvallisuus on minulle kaikkein tärkein asia. Ilman kansallista turvallisuutta ja suvereniteettia emme voi määrätä itse omista asioista.

Me kuulumme länsimaiseen demokratiaan. Euroopan unioniin liittyminen on viimeistään nyt nähtävä hyvänä asiana. EU on osa Suomen turvallisuutta. Mielestäni on hybridivaikuttamisen seurausta, että nyt on noussut voimakkaasti esille mm Facebookissa sekin, että Suomen pitäisi pyrkiä EU:sta pois.

Suomesta ei voi tulla EU:sta erillään olevaa puolueetonta puskurivaltiota, jossa olisi talouspakotteettomat harmoniset ja avoimet kauppasuhteet Venäjän ja lännen välillä. Ukrainan sota on osoittanut selvästi, missä kulkee luottamuksen raja.

Monet maat ovat ilmoittaneet halustaan turvata Suomen puolustusliitto NATO:on liittyminen sen hakuvaiheen aikana.

Emme ole yksin, vaan tärkeänä osana Euroopan yhteistä turvallisuutta.

Kari Pohjola, kristillisdemokraatti, Kuopio

Juttu julkaistu Savon Sanomissa 19.5.2022

Kuvituskuvat: Ilmavoimat
Artikkelikuva: HN parvi lentoonlähdössä tukikohdasta
Tekstikuva: Kaksi Hornetia yhteisharjoituksessa ruotsalaisten Gripenien kanssa 18.5.2022 Ruotsissa
Wikipedia: Natomaat