Täydellinen viisumikielto venäläisille on tarpeen

5.10.2022 klo 10:43 Uutiset

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti äskettäin osittaisen mobilisaation saadakseen asevoimiin 300 000 sotilaan täydennyksen koulutetuista sotilaista.

Venäläisiä sotilaita on kaatunut yli 50 000, ja kokonaistappiot haavoittuneet mukaan lukien lähentelevät jo 100 000 sotilasta.

Ennen osittaista mobilisaatiota televisiossa haastateltiin nuorta venäläistä miestä Pietarin kadulla, ja häneltä kysyttiin mielipidettä Ukrainan tapahtumista. Nuorukainen vastasi, että uutiset Ukrainasta ahdistavat ja että hän yrittää joka päivä unohtaa kuulemansa.

Osittaisen mobilisaation käynnistyttyä on alkanut maastapako, ja televisiosta on nyt nähty, kuinka Venäjän rajojen ulkopuolella on haastateltu useita venäläisiä asevelvollisia.

He kertoivat lähteneensä välittömästi maastaan kuultuaan osittaisesta liikekannellepanosta. Kun sota tuli iholle asti, siitä ei päässyt eroon unohtamalla.

Varovaisten arvioiden mukaan Venäjältä on poistunut maasta enemmän henkilöitä kuin Putin ilmoitti saavansa osittaisella liikekannallepanolla asevoimiin.

Vihdoinkin Suomessa tehtiin päätös rajoittaa venäläisille myönnettäviä viisumeja. Tähän ryhdyttiin vasta, kun presidentti Sauli Niinistö otti asiaan kantaa.

Mielestäni 30.9. voimaan astunut rajoittaminen ei riitä, vaan itäraja pitää laittaa täysin kiinni, kuten Baltian maissa on tehty.

Sitä mielestäni edellyttää Putinin puhe duumassa, jossa Putinin mukaan Ukrainasta Venäjään liitettävien alueiden asukkaat tuntevat olevansa venäläisiä ja palaavansa nyt ”oikeaan kotiinsa” (HS 30.9.)

Suomeen on tullut viime viikkoina enemmän venäläisiä kuin ukrainalaisia on sotaa paossa. Vain ukrainalaisille sekä venäläisille diplomaateille pitäisi sallia Venäjän rajan ylittäminen.

Venäläiset miehet hakevat turvapaikkaa välttääkseen joutumisen Ukrainaan sotatoimiin. Osittainen mobilisaatio ei ole turvapaikan saamisen peruste.

Me otamme jo perustellusti vastaan ukrainalaispakolaisia.

Nyt on kyse kansallisesta turvallisuudesta, terroristitoimintojen estämisestä ja siitä, että venäläisten on pysyttävä omassa maassaan ratkaisemassa, kuinka pitkään antavat Putinin hallita kansaansa valheillaan.

Kari Pohjola, Kristillisdemokraatti, Kuopio
Eduskuntavaaliehdokas Savo-Karjalan vaalipiiri

Kirjoitus julkaistu 5.10.2022 Savon Sanomien lukijan Sanomissa

Artikkelikuva: Pixabay