Lisää liikuntaa arkeen vaikka lumitöitä tekemällä

14.12.2022 klo 22:12 Uutiset

Liikkumattomuus ja ihmisten paikallaanolo tuottavat kolmen miljardin vuosittaiset kustannukset koko yhteiskunnalle. Liikunnan vähäinen määrä kasvattaa riskiä erilaisille kansansairauksille kuten esimerkiksi kakkostyypin diabetekselle. Kustannukset lisääntyvät myös vähentyneistä tuloveroista johtuen ja toisaalta maksettavien tukien määrän kasvusta, esim työkyvyttömyyseläkkeen ja työttömyysturvan maksuista.

Juuri julkaistut koululaisten Move-tutkimustulokset, joissa testataan koululaisten fyysistä kuntoa, motorisia taitoja ja liikkuvuutta, kertovat karua kieltä. Jopa 40%:lla koululaisista on jo toimintakykyyn ja jaksamiseen heikentävästi vaikuttava kunto.

Olemme huolissamme tilanteesta, niin liikkumattomuudesta ja paikallaannolosta aiheutuvista henkilön toimintakykyä rajoittavista tekijöistä kuin niistä aiheutuvista yhä kasvavista kustannuksista. Suomen taloudellinen tilanne ja voimakas velkaantuminen vaatii meitä kaikkia toimimaan. Meidän tulee vielä entistä paremmin tarkastella kuluja, joista voimme säästää. Moniin asioihin voidaan vaikuttaa pitkällä tähtäimellä viisaasti ja ennaltaehkäisevin toimenpitein. Ihmisten liikkumattomuus ja paikallaanolo on yksi niistä.

Meillä on paljon hyviä liikkumiseen kannustavia malleja tarjolla, käytetään niitä paremmin (esim liikuntasetelit, työpaikkojen liikuntatunnit, jonka aikana työntekijä saa käydä liikkumassa, työmatkan pyöräilyetu ja kaupungin ilmaiset ulkoliikuntapuistot). Kannatamme Liikkuva koulu-mallia ja liikuntaharrastusten saavutettavuutta koulupäivän jälkeen kaikille lapsille ja nuorille. Yhtä tärkeää on myös ikäihmisten liikuntamahdollisuudet ja heidän toimintakykynsä ylläpitäminen. Peräänkuulutamme myös kaupunkien ja kuntien liikuntapaikkojen ylläpitoa ja kunnostamista.

Nyt kun lunta riittää niin arjen liikuntaa on helppo lisätä. Tehdään lumitöitä, leikitään lumileikkejä lasten ja nuortemme kanssa, luistellaan, hiihdetään ja käydään pulkkamäessä. Nautitaan talvesta!

Markus Hekkala, Helsingin piirin puheenjohtaja
Sari Kumin, KD Naisten puheenjohtaja