Ella Kärki: Suomi ansaitsee suunnanmuutoksen

30.12.2022 klo 23:02 Uutiset

Suomen Kristillisdemokraattien pääviesti eduskuntavaaleissa 2023:
Suomi ansaitsee suunnanmuutoksen

 

Miksi suunnanmuutosta tarvitaan?

Koronan ensimmäinen aalto – järkytys, kauhistus ja lock down, sisälle suojautuminen. Kadut hiljenevät. Toinen korona-aalto. Ja vielä helmikuun 2022 hyökkäyssota – tämä ei voi olla mahdollista! Ulkomaan kauppa romahtaa, energiakriisi iskee, inflaatio kasvaa, hinnat nousevat, ostovoima vähenee, raja-aitoja rakennetaan. Maanviljelyn ja yritystoiminnan kannattavuus  syöksyy rajusti alaspäin. Hyvinvointialueet lähtevät toimintaan vuoden 2023 alusta raskaasti  alijäämäisinä.

Kuntien taloudet sakkaavat ja valtio velkaantuu jatkuvasti – syyskuun lopussa 2022 velkaa oli meille jokaiselle kertynyt jo 24.449 euroa / asukas. Vertailun vuoksi Ruotsin valtion velkaa on alle 40% bruttokansantuotteesta, läntiselle teollisuusmaalle olemattoman vähän, kun taas Suomella suhteellista velkaa on tuplasti enemmän. Valtion, kuntien ja hyvinvointialueiden taloudelliset puskurit ja liikkumavarat ovat siis – lievästi sanottuna – olemattomia.

 

Suunnanmuutos politiikan mahdollistamana

Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista ja yhteisten asioiden eteen tekemistä. Puoluepolitiikasta puhutaan silloin, kun politiikan tekemisen taustalla ovat erilaiset ideologiat tai  arvot, joiden kautta politiikkaa tehdään. Kristillisdemokraatit tekevät politiikkaa, joka nimensäkin  mukaan perustuu kristillisiin arvoihin ja demokratiaan, kansan valtaan.

Kukaan ei pysty tekemään kaikkea, mutta kaikki voivat tehdä jotakin. Kristillisdemokraatit ovat julkaisseet jo kolme suunnanmuutosta ehdottavaa kannanottoa; SOTEn korjaussarja -ehdotuksen
koskien SOTEn rahoitusmallia ja taloutta, Huoltovarmuuspaketti sisältää 100 keinoa ruokaturvan
ja huoltovarmuuden parantamiseksi. Mitä tärkeämpi tuote tai tarvike on elämän, turvallisuuden ja
arjen sujuvuuden kannalta, sitä paikallisempaa ja varmempaa sen tuotannon tulee olla. Uusin on
Vaihtoehtobudjetti. Tulossa on vielä yritystoimintaa edistävä yrittäjyysohjelma- ehdotus.

Suunnanmuutoksessa palataan perusarvojen ja perusasioiden äärelle. Niiden asioiden äärelle, jotka tuottavat kaikille Suomessa asuville hyvän elämän mahdollisuuden. Tänä aikana  tarvitsemme erityisesti yhteisten asioiden tekemisen sekä elämänmyönteisen uskon ja toivon  politiikkaa. Sitä me Suomen Kristillisdemokraatit teemme ja sitä me tarjoamme koko Suomen kansalle.

Ella Kärki
Kristillisdemokraatti, kansanedustajaehdokas, yrittäjä Nurmeksesta
Savo-Karjalan vaalipiiri