Eero Klaavo: Ilotulitteiden myynti yksityishenkilöille kiellettävä

3.1.2023 klo 21:38 Uutiset

Alan olla vakuuttunut, että ilotulitteiden myynnistä yksityishenkilöille aiheutuu enemmän haittaa kuin hyötyä. Vaikka ilotulitteista onkin monille muodostunut jokavuotinen perinne ja yhteisöllisen ilon tuoja, on jokaisen uudenvuoden jälkeen uutisissa samat otsikot: lukemattomia vammoja, puistot ilotuliteroskalla kuorrutettuja, räjäytettyjä postilaatikoita ja pelästyneitä eläimiä.

On totta, että ilotulitteiden käyttöä säädellään jo tällä hetkellä. Niiden käyttö on sallittu uudenvuodenaattoillan kello 18:n ja uudenvuodenyön kello 2:n välilllä. Vakituinen uutisten aihe on sekin, että joku on päättänyt aloittaa rakettipirskeet jo muutamia päiviä etukäteen. Räjähdyksiä kuuluu silloin, kun ei vielä pitäisi. Vaikka ilotulitteiden myynti ja käyttö on rajattu täysi-ikäisille, lasten aiheuttamat tai saamat vammat eivät ole harvinaisia.

Ilotulitteiden käytön vaikutuksista on uutisten lisäksi saatavilla tilastomuotoista tietoa mm. Tukesin nettisivuilta. Uskaltaisin väittää, että vain harva tapaus päätyy tilastoihin. Silti esimerkiksi vuonna 2022 ilotulitteista aiheutui 20 silmävammaa ja 79 tulipaloa, joista 4 oli rakennuspaloja.

Ilotulitteet eivät totisesti ole myöskään ympäristöteko. Esimerkiksi Helsingin pienhiukkaspäästöt saattavat HSY:n mukaan nousta 10-20 kertaisiksi. Harmillisen usein myös ilotulitteiden roskat jäävät keräämättä. Maaseudun tulevaisuuden mukaan pelloille jääneet tai tippuneet ilotuliteroskat aiheuttavat ongelmia laitumille ja rehuun.

Harvapa sitä tahallaan aiheuttaisi omaisuusvahinkoja kuten rikkoisi ikkunoita tai sytyttäisi tulipaloja. Valitettavasti näitäkin tapauksia on. Maaseuduilla ongelmaksi on muodostunut postilaatikoiden räjäyttäminen. Uudenvuodenaamun lehteä hakiessa ei varmastikaan ole mukavaa huomata, että kaikki postilaatikot on tuhottu monen kilometrin matkalta.

Niin ja sitten vielä tämä eläimille aiheutettu vahinko, jota harmillisen usein vähätellään. Jos ei eläimistä piittaa, auttaisikohan tieto, että eläimen kärsimys on myös omistajan kärsimys. Tiedän kanoja, jotka ovat lopettaneet pitkälle edenneen hautomisen räiskettä pelätessään. Eläimiä on jopa kuollut tai ollut vaarassa kuolla pelon vuoksi: netissä törmäsin muunmuassa uutiseen hevosesta, joka lopetti vedenjuonnin, säi ähkyn ja joutui leikkaukseen ilotulitteiden aiheuttamien äänien vuoksi. Meilläkin oli aiemmin koira, eikä uusivuosi mitään herkkua ollut.

Ratkaisuna ongelmiin esitän, että ilotulitemyynti kielletään yksityishenkilöiltä. Tiedän, että monilla paikkakunnilla kunta tai alueen yrittäjät järjestävät yleisiä ilotulitenäytöksiä ja ongelmien vähentämiseksi pidän järkevänä, että jatkossa yksityishenkilöt eivät ampuisi ilotulitteita. Yhteisnäytöksissä yksityishenkilö saa suhteellisen turvallisesti nauttia ilotulitteista ja vieläpä sellaisessa laajuudessa, joka tavalliselle kuluttajalle ei olisi taloudellisesti mahdollista. Ilotulitteet ovat rahan ampumista taivaalle, joten kansalaisten – ja lopulta yhteiskunnan – taloudelle on järkevämpää kokoontua yhteisten ilotulitusten äärelle. Ilotulitteiden yksityisen käytön kieltäminen on kaikkien etu.

Eero Klaavo

Kirjoittaja on KD:n kansanedustajaehdokas Savo-Karjalan vaalipiiristä