Maija Silvennoinen: Katkoa kuntouttavaan työtoimintaan ei olisi pitänyt tulla

8.1.2023 klo 13:46 Uutiset

Yle uutisoi 5.1.2023, että ”Heikossa asemassa olevia pudotettiin pois työpajoista – hyvinvointialueilla katkaistu lakisääteisiä palveluja työttömiltä”. Kuntouttavaan työtoimintaan on tullut muutamilla paikkakunnilla katkos, kun Siun soten kilpailutukset venyivät. Muillakin hyvinvointialueilla on käynyt samoin. Karjalainen uutisoi, että esimerkiksi Ilomantsissa Honkalampi-säätiön Kaski työvalmennus lopettaa kokonaan toimintansa. Asia on todella huolestuttava. Ihmisten tilanteet ovat jo muutoinkin kriisiytyneet esimerkiksi taloudellisista syistä. Osallistumalla kuntouttavaan työtoimintaan on oikeutettu yhdeksän euron kulukorvaukseen. Se on iso raha usealle.

Monilla asiakkailla on sosiaalisten tilanteiden pelkoja, ahdistusta mielenterveys- ja päihdeongelmia. Kun totuttu rutiini lakkaa, mahdollisuus eristäytyä ja passivoitua on suuri. Millaisilla resursseilla ihmiset saadaan takaisin palvelujen pariin? Monilla on muutoinkin arkirutiineissa haasteita. Kuntouttavan työtoiminnan avulla ihminen voi kokea osallisuuden tarvetta ja merkityksellisyyttä. Jokaisella on tarve tulla hyväksytyksi ja olla osa yhteiskuntaa. Sosiaalisena verkostona voi olla pelkästään kuntouttavan työtoiminnan ryhmä. Etsivä nuorisotyö on ensisijaisen tärkeä tuki ja apu, mutta kuka ottaa vanhemmista asiakkaista vastuun? Mikään palvelu ei hetkessä nouse jaloilleen. Luottamussuhteiden luomiseen menee pitkään. Aktivointi on aloitettava alusta. Yhteiskunta on niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Hyvinvointialueilla on paljon työtä.

Maija Silvennoinen

Hyvinvointialuevaltuutettu, eduskuntavaaliehdokas (KD) Savo-Karjalan vaalipiiri