Maija Silvennoinen: Omaishoitajille verovapaa korvaus

12.1.2023 klo 21:33 Uutiset

Omaishoitajia on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan noin 50 000 henkilöä, hoidettavia jonkin verran enemmän. THL on sosiaali- ja terveysministeriön ehdotuksesta valmistellut kansallisia myöntämisperusteita omaishoidolle. Tämä lisäisi heidän arvionsa mukaan sopimusomaishoitajien määrää arviolta 6100 henkilöä.

Lehdissä puhutaan koko ajan tehostetun palveluasumisen paikkapulasta. Mikäli omaishoitajia ei olisi, paikkapulatilanne räjähtäisi käsiin. Suuri osa omaishoitajista on itsekin ikäihmisiä, jotka alkavat olla lähellä tuen tarvetta. Dominoefekti on valmis. Omaishoitajien tuet ja arvostus olisi saatava sen ansaitsemalle tasolle.

Omaishoidon tuki on porrastettu omaishoidettavan tuen tarpeen mukaisesti. Alin maksettava korvaus on reilut 400 euroa. Tuosta määrästä iso osa omaishoitajia maksaa ison veron, koska monilla toimeentulona on pääosin joku muu kuten oma eläke. Omaishoitajien palkkion tulisi olla verovapaata.

Tällä hetkellä tehostetun palveluasumisen hinta on lähes 200 euroa päivässä. Todelliset kustannukset ruoka- ja puhtaanapito- ym. kiinteistökulut huomioiden voivat olla enemmän. Käytännössä jo kolmen päivän tehostetun palveluasumisen paikkahinta on omaishoitajan keskimäärin 27 vuorokauden palkkio.

Omaishoitajien arvostusta on nostettava. Ilman heitä yhteiskuntamme olisi pulassa.

 

Maija Silvennoinen

hyvinvointialuevaltuutettu, eduskuntavaaliehdokas (KD) Savo-Karjalan vaalipiiristä