Maija Silvennoinen: vastakkainasettelusta lapsen etuun

24.1.2023 klo 18:52 Uutiset

Yle uutisoi 17.1.2023 kuinka lasten kotihoito asettaa puolueet arvokenttään. Vasemmisto vastustaa ja oikeisto kannattaa. Puhutaan eriarvoistavasta kehityksestä ja naisten aseman heikkoudesta, kun arvovalintana haluaa hoitaa lasta kotona. Millä arvolla mitäkin mitataan?

Perheillä on erilaisia tarpeita. Erityistä tukea tarvitsevat lapset hyötyvät varmasti ammattiauttajan avusta, mutta mikä parempi lapselle onkaan kuin oman vanhemman turvallinen syli. Alle yksivuotias on täysin toisen ihmisen avun tarpeessa. Kiintymyssuhteen muodostuminen on tärkeää.

Monissa yhteyksissä puhutaan lapsen edusta. Jokainen aikuinen katsoo lapsen etua omien arvojen ja näkökulmien takaa. Sen vuoksi vastakkainasettelu ei auta. Jokaiselle perheelle on annettava itse mahdollisuus päättää, miten lapsi kasvatetaan. Joustava työaika, isovanhempien osallistaminen mahdollisuuksien mukaan, erilaiset yhdistyksien ja seurakuntien kerhot ovat mahdollisuuksia.

Opetusministeriön mukaan uuden lain tarkoitus on muun muassa nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisasetta, kun maksuja alennetaan. 30 000 kotitaloutta siirtyy maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin. Mielestäni varhaiskasvatukseen ehtii kolmevuotiaanakin. Kotiäidit ansaitsevat arvostusta.

Maija Silvennoinen
eduskuntavaaliehdokas KD