Pääministerillä pelisilmä hukassa

14.3.2023 klo 07:56 Uutiset

Pääministeri Sanna Marin teki yllätysvierailun Ukrainaan presidentti Volodymyr Zelenskyin kutsusta 10.3, ja osallistui Ukrainassa kansallissankariksi nousseen, Bahmutin taisteluissa kuolleen Dmytro Kotsjubailon (27 v) muistotilaisuuteen. Asiasta uutisoi ukrainalainen televisiokanava (UATV), sekä presidentti Zelenskyi näyttävästi videolla instagrammissaan. Suomen pääministeri Sanna Marinia ylistettiin ”todelliseksi Ukrainan ystäväksi” ja ”vapaan Euroopan puolustajaksi”.

Pääministerimme yllätti suomalaiset sotaa käyvän maan pääkaupungissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa antamallaan vastauksella. Suomalainen toimittaja kysyi, mikä on Marinin kanta raskaamman aseistuksen kuten hävittäjien antamiseen Ukrainalle, koska viivyttely maksaa ihmishenkiä. Pääministerin vastauksesta sai käsityksen, että Hornet-hävittäjien antamiseen liittyvät keskustelut on Suomessa aloitettu.
Hän viittasi vastauksessaan myös ”Suomi on tässä kiinnostavassa asemassa, juuri sen vuoksi, että me olemme tehneet päätökset uudesta hankinnasta ja meillä on olemassa olevaa kalustoa ja me voimme totta kai arvioida tuon kaluston käyttöä.”

Suomessa alkoi some-myrsky ja uutiskohu. Pääministeriä vastauksesta moittineita kuvattiin ”tahallaan väärinymmärtäjiksi”, ja tarpeettoman kohun nostajiksi.

Minä kuulun pääministeriä moittineisiin – siis vastauksen väärinymmärtäjiin, kuten tasavallan presidentti, puolustusministeri (niin virkaa tekevä Kaikkonen kuin häntä sijaistanut Savola), puolustusvoimien ylin johto ml ilmavoimien komentaja.

Ukrainassakin koettiin perjantaina Suomen pääministerin luvanneen hävittäjiä Zelenskiyn useasti esittämään pyyntöön vastaukseksi, sillä the Kyiv Independent uutisoi Kiovassa 11.3.2023,  ”Suomen viranomaiset vastustavat pääministerin ehdotusta, että Suomi voisi antaa Ukrainalle hävittäjiä. Pääministeri Sanna Marinin viimeisin lausunto mahdollisesta sotilaallisesta avusta Ukrainalle on ilmeisesti tullut yllätyksenä joillekin Suomen hallituksessa.”

Tasavallan presidentti kuten sotilasviranomaiset ilmoittivat, ettei mitään keskusteluja ole aloitettu. Hävittäjäkysymyksiin liittyvät keskustelut käydään Tasavallan Presidentin kanssa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Pääministerin Ukrainassa tunteella esittämään ajatukseen alkuvaiheessa olevien keskustelujen käymisestä mahdollisesti hävittäjien antamiseen tulisi kulumaan vuosia, jos hävittäjiä pystyttäisiin oman maamme turvallisuuden takia edes luovuttamaan. Jos vuosien päästä luovutettaisiin, niin ukrainalaiset lentäjät ja lentotekninen henkilöstö tulisi kouluttaa hävittäjäkalustolle. Koulutuskieli ohjekirjoineen ei tulisi olemaan ukrainaa.

Toivonpa, että Kreml ei kuuluisi vielä enemmän väärinymmärtäjien joukkoon, sillä silloin heidän erikoisoperaationsa voi ulottua maatamme kohtaan. Hehän pitävät vuosia maalitetun ukrainalaisten kansansankari Kotsjubailonia uusnatsina ja fasistina ja hänen kuolemansa Bahmutissa on heille suuri propagandavoitto (Independent UK/ 2.3.2023).

Juttu julkaistu Savon Sanomien Lukijan Sanomissa mielipiteen pääkirjoituksena 14.3.2023

Kuvituskuva: Ilmavoimat

Rauno Taskinen, kapteeni evp
Kaupunginvaltuutettu, Kuopio