Aikuiset voivat vaikuttaa lasten ja nuorten hyvinvointiin

25.3.2023 klo 09:01 Uutiset

Lasten ja nuorten hyvä mielenterveys on kansakunnan etu. Vanhempien toisilleen sekä lapsilleen osoittama rakkaus ja huolenpito lisää lasten ja nuorten mielenterveyttä. Hyväntuulinen sanailu, kiitos ja kehut sekä huumori rakentavat perherauhaa.

Anja Porion runon sanoin: Rapsuttelu/ silittely/ koskettelu/ kyhnyttely/ naurattelu/ leikittely/ nenättely/ suukottelu/ kuiskuttelu/ sylittely/ tuhat tapaa sanoa/rakastan sinua.

Riidan nopea selvittely ja sopiminen vähentävät stressiä ja mielipahaa. Anteeksipyyntö on tärkeä askel sovintoon ja anteeksianto vähentää negatiivisia tunteita, kuten kaunaa ja katkeruutta. Kristilliset arvot suojaavat perheitä ohjatessaan anteeksiantoon, ja ovat yhteiskunnan turvallisuutta lisääviä 10 käskyn neuvoillaan: älä varasta, älä tapa, jne.

KODIN RIITAISA ilmapiiri rasittaa kaikkia perheenjäseniä ja voi lisätä ahdistuksen ja masennuksen tunteita. Monet lapset ja nuoret kärsivät vanhempien riitelystä humalassa ja joutuvat pelkäämään väkivaltaa näissä tilanteissa.

Alkoholin käytön vähentäminen toisi terveysetua koko perheelle. On järkyttävää kuulla, kuinka poliiseilla riittää jatkuvasti tarvetta riitatilanteiden selvittelyyn kotikäynneillä. Erityisen tärkeää olisi ohjata hoitoon ihmiset, jotka tulevat viinaa juotuaan vihaisiksi ja joiden perheissä väkivallan riski kasvaa. Jättäisin harkittavaksi, voisiko poliisi tehdä huoli-ilmoituksen sosiaalihuoltoon/ lastensuojeluun näistä tilanteista käytyään perheessä.

Avioero on yksi lapsuuden pahimmista peloista, siksi avioerojen ehkäisyä tulisi tehostaa lisäämällä perheneuvontatyötä seurakuntien ja perhekeskusten yhteistyöllä.

OLEN SITÄ mieltä, että lapsen synnyttyä tytöksi tai pojaksi, vanhemmat voivat terveellä tavalla vahvistaa hänen sukupuoli-identiteettiään ihailemalla kaunista tyttömäisyyttä tai reipasta poikamaisuutta.

Jo pieni lapsikin sen tietää: tytöllä on pimppi ja pojalla pippeli. Biologinen sukupuolemme on hyvin vahvasti perimässämme, DNA:ssa, sillä sukupuolikromosomimme ovat kaikissa soluissamme, pojalla XY ja tytöllä XX ohjaten kasvua miehiseen tai naiselliseen suuntaan.

Biologinen sukupuoli ei poistu, vaikka henkilö itse kokisi jotain muuta päänsä sisällä, eikä sitä saada soluista pois revittyä. Sukupuolien moninaisuus on haitallista pakkopullaa, jota lapsille on aloitettu syöttää jo alakouluissa. Lasten mieltä ei tulisi ahdistaa näillä kysymyksillä: olenkohan minä tyttö vai poika.

Koska transsukupuolisuus on harvinainen poikkeus ihmisyyden valtavirrasta, sitä ei tulisi tarjota kaikille lääkkeeksi mielen sekavuuteen.

RATKAISUKESKEISEN lyhytterapian koulutusta tulisi lisätä ja matalan kynnyksen Walk-in (Kävele sisään) -keskusteluapua tulisi olla tarjolla asiantuntijoiden lisäksi vapaaehtoisten kautta kouluissa, seurakuntien nuorisotyö voisi myös tässä tarjota apua.

Nuoremme tarvitsevat kuulevia korvia ja kannustavia aikuisia, ja jokainen meistä voi toimia tässä lähipiirinsä puitteissa.

Marketta Juntunen

lastenlääkäri, lääketieteen tohtori

Satakunnan aluevaltuuston jäsen, lasten, nuorten ja perheiden lautakunta

Porin kaupunginvaltuutettu

eduskuntavaaliehdokas (kd.)