”Onko olemassa verovapaita osinkoja?” Björn Cederberg opastaa vasemmistoa

30.3.2023 klo 00:06 Uutiset

Sdp ja Vasemmistoliitto ovat vaalien alla tuoneet esille, että listaamattomien yritysten maksamat osingot olisivat verottomia ja että niitä tulee saattaa veronalaisiksi. Tässä pelataan mielikuvilla. Kysymyksessä on joko ymmärtämättömyys tai tarkoituksellinen vääristäminen.

Listaamattoman yhtiön osinkoverotuksen faktat:

Listaamattomat yhtiöt maksavat tuloksestaan ensin 20 prosenttia yhteisöveroa.
Mikäli yhtiökokous on päättänyt jakaa omistajilleen osinkoa, sitä voi matalammalla verotuksella jakaa enintään 8 % yhtiön vapaasta omasta pääomasta, josta yhtiö on siis jo maksanut yhteisöveroa 20 %.
Osingonsaajilta pidätetään osingonmaksun yhteydessä veroa 7,5 % 150.000 euroon asti koko yhtiön osalta (ja 25,5 % 150.000 euroa ylittävältä osalta).
Verottajan näkökulmasta tämä tarkoittaa, että verottaja on saanut yhtiöltä ja sen osingonsaajilta yhteensä 26 % veroa (‡).
Mikäli listaamattoman yhtiön yhtiökokous on päättänyt maksaa osinkoja enemmän kuin 150.000 euroa, pidätetään 150.000 euron ylittävältä osalta osinkoveroa 25,5 % ja tällöin verottaja saa yhteensä 40,4 % veroa (yhteisövero ynnä osingoista maksettu vero, laskenta vastaavasti kuin ‡).

Joten jos vasemmisto esittää, että listaamattomat yhtiöt ja omistajat eivät maksa osingoista veroa, se ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa.

Jutun on kirjoittanut Björn Cederberg.

 

 

 

Hän on eduskuntavaaliehdokkaana Savo-Karjalan vaalipiirissä.

Juttu julkaistu 29.3.2023 hänen blogissaan.

Lähde: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/omaisuus/sijoitukset/osingot/osingot-listaamattomasta-yhtiosta/