Hallitusvastuun ihanuus ja kurjuus

5.7.2023 klo 10:28 Uutiset

Hallitusvastuun ihanuus ja kurjuus

Areenan puolueiden yhteisteltassa oli arvottu KD ja RKP vierekkäin. Halusin varmistaa oikean sivustani ja vihjaisin heti alkuun, että näin sitä sitten ollaan samassa hallitusyhteistyössä. Hyvinhän meillä siinä toripisteessä sopu säilyi ja juttukin luisti.

Seuraavana puolueena rivistössä olikin SDP ja seurasimme mielenkiinnolla heidänkin toimintaansa. Pirteän yllätyksen kaiken karkki- ja esitetarjonnan lomaan olivatkin keksineet. Ihan hätkähdin, kun tarjosivat tuoreita mansikoita ja jotain vaaleanpunaista juhlajuomaa. Porilainen kun on huumorissaan usein kuivakan ilkeämielinen, en voinut olla minäkään toteamatta naapurille: ”Kattos ny, demarit onkin näköjään iloisia, kun hallitusvastuu vihdoin helpotti.”

Keskiviikkoillan puoluejohtajapaneelissa ei vihervasemmiston mieliala enää vaikuttanut riehakkaan iloiselta. Se oli pelkästään riehakas, kun he oikein urakalla kävivät uuden hallituksen kimppuun. Kai tuo sanailu hallituksen ja opposition välillä onsinänsä ihan normaalia. Tällä kertaa se vain yltyi toistensa päälle huutamiseen niin, ettei annetuista puheenvuoroistakaan enää saanut selvää.

Minulle jo pitkään kunnallispolitiikassa mukana olleelle tuli areenapaneelia seuratessa sellainen epätodellinen olo, että teatteriako tämä onkin koko valtakunnan politiikka?

Tässä pantomiimissa Marinin hallitus sotkeutui ensin omiin velkanaruihinsa, sitten Orpon hallitus ikäviin säästöleikkausten nyöreihin ja lopuksi elinkeinoministeri Junnila pesukarhukravattiinsa.

No, ainakin media on ulkomaita myöten saanut vettä myllyynsä. Suomen jauhojen laadusta he eivät kaikki kyllä tahdo oikein selvää saada.

Kuitenkin:

Olemme sisukas kansa. Olemme selvinneet sodista. Olemme suurella yksituumaisuudella liittyneet Natoon, kun se osoittautui ulkoisen turvallisuutemme kannalta välttämättömäksi. Olemme tukeneet Ukrainaa.

Kaikki tämä suuren yhteisymmärryksen vallitessa.

Olemme aina maksaneet velkamme, ja selvinneet jokaisesta lamasta.

Vaalien yhteydessä kaikille oli selvää, että nyt on saatava suunnanmuutos julkisen taloutemme velkakierteeseen. Kenellekään se ei tietysti ole kivaa, kun nyt on maksun aika.

Tämä tilanne pitäisi niin hallituksen, kuin oppositionkin ymmärtää, ja tehdä mahdollisuuksien mukaan myös yhteistyötä. Nyt vaaditaan kaikilta kokonaisuuden ymmärtämistä.

Me kristillisdemokraatit emme antaneet katteettomia vaalilupauksia, vaan kuulutimme ”järjen ääntä”. Se kertoi meille silloin, ja kertoo nyt, että tosiasiat huomioiden, ja vaadittavat toimet – niin hyvät ja kipeätkin – tehden pääsemme selvemmille vesille tästäkin tilanteesta.

Yhden asian kaikki oppositiopuolueet, ja hallituksessa mukana olevat ovat joka vaiheessa juhlallisesti luvanneet:

”Heikoimmista pidetään huolta.”

Tämä on nykytilanteessa se tärkein lupaus, ja tätä lupausta pitää kaikkien seurata, ja sen toteutumista vahtia!

Simo Korpela

Kristillisdemokraattien Porin osaston ja Satakunnan piirin pj.

KD puoluehallituksen jäsen