Emerituspiispa pyrkii kansanedustajien omaksitunnoksi

10.10.2023 klo 20:26 Uutiset

Kuopion hiippakunnan emerituspiispa Wille Riekkinen kolautti oikein puun takaa kristillisdemok­raatteja Kirkko ja Koti -lehden kolumnissaan (27.9.), jota Savon Sanomat siteerasi (SS 4.10.).Piispa lainasi kolumnissaan ministeri Sari Essayahin kommenttia Iltalehdessä: ”En jaa eikä kristillisdemokraatit jaa Pride-liikkeen tavoitteita eikä poliittisia linjauksia” (IL 5.7.).
”Onko tuo nyt demokratiaa ajava kannanotto? Mielestäni Jeesuksen opetusten valossa ei ainakaan kristillinen!” Riekkinen kirjoittaa kolumnissaan.

Emeritusasemassaan Riekkisellä on sananvaltaa, jolloin sanojallakin – eikä vain kuulijalla – on vastuu. Riekkisen olisi odottanut ottavan kantaa koko kontekstissa.

Essayah kommentoi samassa yhteydessä Priden toimintaa: ”Heidän toimintansa on politisoitunut sillä tavalla, että pitää tietyllä tavalla äänestää ja tiettyjä asioita kannattaa.” Essayah viittasi uutisessa Sanna Marinin (sd.) hallituksen translakiin, jota vastaan kaikki kristillisdemok­raatit ja perussuomalaiset sekä osa kokoomuksen ja keskustan kansanedustajista äänestivät helmikuussa.

Tämän seurauksena Helsinki Pride -yhteisö ilmoitti toukokuussa, ettei se hyväksy kokoomusta ja keskustaa yhteistyökumppaneikseen, mikä ei kuitenkaan ollut este yksittäisten poliitikkojen tai puolueiden kannattajien osallistumiselle. (IL 5.7). Kristillisdemokraatit eivät ole olleet yhteistyökumppani aiemminkaan.

Helsinki Pride toimi tavalla, joka ei kuulu demokratiaan painostamalla asiassa, jossa kansanedustajat äänestivät omantuntonsa mukaan keskusteltuaan translaista ensin omissa eduskuntaryhmissään.

Tuskinpa Riekkinen halusi ohjastaa kolumnissaan kansanedustajien omantunnon käyttämistä?

On paikallaan kerrata, että eduskunta vahvisti helmikuussa translaiksi sanotussa laissa sukupuolen vahvistamisesta (295/2023) Suomessa edelleen olevan kaksi sukupuolta. Se ilmenee lain sisällöstä: ”Henkilö voidaan vahvistaa kuuluvaksi toiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmään merkitty, jos hän esittää selvityksen siitä, että hän kokee pysyvästi kuuluvansa vahvistettavaan sukupuoleen, on täysi-ikäinen ja on Suomen kansalainen tai hänellä on asuinpaikka Suomessa.”

Me kristillisdemokraatit pidämme kaikkia ihmisiä yhdenvertaisina ja tasa-arvoisina. Emme mitenkään kiellä käsitettä sukupuoli-identiteetistä, joka tarkoittaa ihmisen kokemusta omasta sukupuolestaan. Emme kiellä myöskään käsitettä sukupuolen ilmaisusta, jolla tarkoitetaan sukupuolen tuomista esiin pukeutumisella, käytöksellä tai muulla vastaavalla tavalla.
Puolueemme periaateohjelman mukaan arvomme pohjautuvat Raamatusta nouseviin kristillisiin arvoihin.

Osallistumattomuudesta Pride-marsseille toteamme, ettemme ole osallistuneet myöskään esimerkiksi vasemmiston vappumarsseihin. Sen verran vapautta demokratiakin sietää.

Rauno Taskinen, kaupunginvaltuutettu (kd.), Kuopio
Teija Airaksinen, KD Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja

Emerituspiispa Riekkisen kirjoitus Kirkko ja Koti-lehdessä 27.9.2023

Kuva: Wikipedia, Teemu Rajalan kuva piispa Riekkisestä 22.10.2009