KD:n Uudenmaan piiri: Valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden määrä saatava laskuun

11.11.2023 klo 10:59 Uutiset

Uudenmaan kristillisdemokraatit pitävät välttämättömänä voimakkaasti kasvaneen kauriskannan selkeää pienentämistä etenkin Länsi-Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Hämeen tihentymäalueilla. KD:n Uudenmaan piiri vetoaa 6.11. Lohjalla pidetyn syyskokouksen kannanotossa, että Kestävään valkohäntäpeurapolitiikkaan -selvityksen ehdotukset toteutetaan nopeasti ja tehokkaasti. Riistakannan merkittävä leikkaaminen edellyttää metsästyksen tehostamista sekä luopumista ruokinnasta muutoin kuin metsästyksen houkuttelutarkoituksessa.

Metsästysseurat tekevät yhteiskunnallisesti arvokasta työtä. Metsästäjiä on oltava riittävästi ja riistalihaa tulisi käyttää yhä enemmän. Nykyisten metsästäjien aktivoiminen ja uusien harrastajien saaminen mukaan jahtiin voivat edellyttää metsästysseurojen perinteisten toimintatapojen kehittämistä.

Valkohäntäpeuran pyynnin tehostamiseksi on tehty joitain säädösmuutoksia. Peurasaalis on tuplaantunut muutamassa vuodessa, ja kannan kasvu on saatu pysäytettyä. Tämä ei ole kuitenkaan vielä riittänyt kannan leikkaamiseksi. Viime vuonna Suomessa tapahtui lähes 14 000 riistaonnettomuutta, joista valtaosa oli valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden aiheuttamia kolareita. Lounais-Suomessa ylisuureksi kasvanut peurojen ja kauriiden määrä aiheuttaa vahinkoa myös maa- ja metsätaloudelle sekä kotipuutarhoille. Yhä useammat kokevat luonnossa liikkumisen epämiellyttäväksi eläinten levittämien punkkien vuoksi.