Aluehallituksella vahva oppositio

19.11.2023 klo 18:29 Uutiset

Aluehallituksella vahva oppositio?

Tällaisen pitäisi olla ihan mahdotonta. Satakunnan hyvinvointialueen aluehallituksessa ovat mukana kaikki hiukankin isommat poliittiset puolueet. Sen luulisi antavan vahvan selkänojan kaikille hallituksen linjauksille.

Viime aluevaltuuston kokous vaati kuitenkin aluehallituksen toteaman linjauksen vastaisesti pikaista muutosta hallintosääntöön. Tästä syystä pidetään nyt ylimääräinen valtuuston kokous 27.11.

Elokuun alun valtuustoseminaarissa selvisi, ettei hallintosääntömme mukaan palveluverkkomuutokset kuulukaan valtuustossa päätettäviin asioihin. Nämä tulisivat esiin vasta vuoden lopun talousarviokokouksessa, jolloin käytännön asioihin vaikuttaminen on jo myöhäistä.

Hallintosääntömme ja strategiapaperimme tehtiin aikoinaan melkoisella kiireellä ja luvattiin että niihin palataan aina tarvittaessa. Elokuun seminaarissa ehdotin tarvittavien muutosten tekemistä, jotta hyvinvointialueemme korkein päättävä elin voisi aidosti päättää näistä tärkeimmistä sille kuuluvista asioista. Hieman enteellisesti puheenjohtaja tällöin totesi, että mahtaneeko tuo toteutua, kun aluehallituksen pitäisi ensin tehdä siitä esitys.

Kun esitystä ei kuulunut, me kristillisdemokraatit teimme syyskuun kokouksessa valtuustoaloitteen, jossa vaadimme hyvinvointialueemme hallintosääntöön ja strategiaan tarvittavia muutoksia, jotta aluevaltuuston valta ja lautakuntien kuulemisvelvollisuus voisi palveluverkonkin osalla toteutua.

Mitään ei tapahtunut nytkään. Sen sijaan annettiin ymmärtää, että hallitus oli päättänyt tarkastella hallintosäännön muutostarpeita vasta hieman ennen uuden aluevaltuuston valintaa keväällä 2025!

Lokakuussa alueelliset uhkakuvat kaikkine paikallisten palvelupisteiden lakkauttamisineen nousivat selkeästi esille. Yli ryhmärajojen alettiin puhua siitä, onko oikein sysätä kansan valitsemat valtuutetut sivuraiteelle, kun tehdään maakuntamme tulevaisuuden kannalta ratkaisevia päätöksiä. Kävi ilmi, että valtuuston selkeä enemmistö (40/69) oli saanut vihdoin tarpeekseen ja vaati erillistä kokousta hallintosäännön muuttamiseksi. Mieleeni jäi puhevallalla aluevaltuustossa olevan nuorisoedustajan selkeä viesti siitä, että hän ei ainakaan ymmärrä, jos vaaleilla valittu valtuusto ei käytäkään päätösvaltaansa.

Hallintosääntöä muutetaan nyt 27.11. pidettävässä aluevaltuuston kokouksessa.

Onko kaikki nyt hyvin?

Maanantaina 20.11. aluehallitus päättää hallintosäännön muutosehdotuksesta, jonka kuvittelisi olevan valtuuston selkeästi ilmaiseman tahdon mukainen. Kuulemani sanamuotoehdotus ei siltä kyllä näytä.

Päätösvaltaa annettaisiin ” sote-keskusten saavutettavuuteen liittyvissä merkittävissä muutoksissa”. Tässä on kolme totaalista epämääräisyyttä.

1.      Mikä on sotekeskus: pienehkö alun perin kunnallinen toimipiste, vai joku uusi jättiyksikkö? Määritelmää ei todellakaan ole.

2.      Mitä on saavutettavuus: Onko matka kohtuullinen, vai riittääkö se, että saa chat-yhteyden digitaalisesti.

3.      Mikä on merkittävä muutos?

 

Toivon ettei aluehallitus esitä valtuustolle päätöstä, jossa ainoa, mikä näkyy, on epämääräisyyden sumuverho.

 

Entä, onko kaikki hyvin, jos emme kiemurtele, vaan toteamme vain yksinkertaisesti, että palveluverkkopäätökset tekee valtuusto? Sikäli ei, että tilanne on nyt niin vaikea, ettei ikäviltäkään päätöksiltä voi välttyä. Monen vaalilupaukset taitavat vielä tulla petetyiksi.

 

Joka tapauksessa kansan valitsemalle aluevaltuustolle ainoa rehellinen tie on ottaa valta ja vastuu Satakunnan hyvinvointialueen tulevaisuudesta. Koko Satakunnan.      Simo Korpela   aluevaltuutettu, kristillisdemokraatit