Neljäsosan kannatuksella tasavaltamme presidentiksi?

27.12.2023 klo 18:22 Uutiset

Neljäsosan kannatuksella tasavaltamme presidentiksi?

Jos tätä kirjoittaessani (22.12.2023) olisi vaalit, ja presidentti valittaisiin vaalituloksen perusteella heti suoraan, näin se viimeisimpien gallupien (USU ja MT) mukaan todella menisi! Sekä Stubbilla, että Haavistolla on nyt noin neljänneksen kannatus.

Vaalilakimme vaatii kuitenkin tällaisessa tilanteessa uuden kierroksen, jossa vastakkain on kaksi eniten ääniä saanutta. Toisella kierroksella on tietysti oma tärkeä kansanvaltainen tavoitteensa, mutta tosiasiaksi jää, että silloin moni joutuu valitsemaan näistä kahdesta sen pakollisen paremman vaihtoehdon. Mainitsemillani galluptuloksilla puolet suomalaisista on siis lopulta tämän valinnan edessä.

Vaalitaktikointi on aina mahdollisuus, Ellei omaa ehdokasta saada läpi, pitäisikö äänestää jotakuta muuta, joka voisi nousta finaalikierrokselle.

Joskus taktikointi voi kannattaa, joskus se osuu omaan nilkkaan.

Satakunnassa viime eduskuntavaalien jokseenkin varmana pidetty vasemmistoliiton kansanedustajan paikka livahti ihan kalkkiviivoilla kokoomukselle, kun monet vasemmistohallitusta toivoneet keskittivät äänensä varmistamaan sosiaalidemokraattien otetta viimeisestä paikasta.

Presidentinvaalien asetelmissa tilanteet muuttunevat vielä moneen kertaan. Erilaisia spekulaatioita vaalitaktiikkasuunnitelmineen nousee varmasti esille. Vasta vaalit kuitenkin ilmaisevat kansan tahdon.

Itse haluaisin suositella sitä tapaa, että annetaan järjen ja sydämen sanoa se, kenelle ensimmäisellä kierroksella kannustus ja kannatus annetaan. Hyvä tapa myös käydä vaalikone läpi, katsoa tulosta ja vertailla mielipiteitä omiinsa. Jos – puoluekannastasi riippumatta – ykköseksi nousee Sari Essayah, älä turhaan hätkähdä. Niin on käynyt tosi monella muullakin.

 

Simo Korpela

Kristillisdemokraattien Satakunnan piirin puheenjohtaja