KD ja Liike Nyt ovat solmineet vaaliliiton eurovaaleissa – KD:n 10 ehdokasta jo nimetty

7.3.2024 klo 21:19 Uutiset

Kristillisdemokraatit ja Liike Nyt ovat solmineet teknisen vaaliliiton eurovaaleissa. Kumpikin puolue on asettaa vaaliliitossa 10 ehdokasta. Tutustu KD:n ehdokkaisiin: www.kd.fi/jarjen-aani-euroopassa.

Kristillisdemokraatit on tyytyväisiä solmittuun vaaliliittoon Liike Nytin kanssa, kertoo KD:n puheenjohtaja Sari Essayah.

– Tämä vaaliliitto mahdollistaa kahden meppipaikan tavoittelun puolueille. Kristillisdemokraatit on jäsen Euroopan kansanpuolueessa EPP:ssä, joka muodostaa parlamentin suurimman ja vaikutusvaltaisimman parlamenttiryhmän. Äänestämällä vaaleissa KD:tä saa siis hyvin kuuluvan järjen äänen Euroopassa ja pääsee oikeasti vaikuttamaan.

– Edessä olevat EU-vaalit ovat erittäin tärkeät nimenomaan substanssin näkökulmasta. Se, millainen parlamentti ja komissio valitaan, määrittelee suunnan sisämarkkinoiden, turvallisuuden, maatalouden, ilmasto- ja ympäristöpolitiikan suhteen kuin myös metsäpolitiikan pitämiseksi omissa käsissä.

– Eurooppalaista yhteistyötä tarvitaan mm. puolustusyhteistyössä, sisämarkkinoiden kehittämisessä ja talouskasvun vauhdittamisessa, mutta se ei edellytä massiivista byrokratiaa, epämääräisesti perusteltuja tulonsiirtoja tai komission vallan kasvattamista. Jäsenmaiden tarpeita kuuntelematon kunnianhimo on jo ajamassa mm. yhteistä maatalouspolitiikkaa ahdinkoon. Tällaiset piirteet EU:n kehityksessä ovat pikemmin omiaan repimään unionia rikki.

– Eurooppaa yhdisti yli tuhannen vuoden ajan juutalaiskristillinen ihmiskuva, kirkko sekä antiikin ja valistuksen ajan sivistysperintö. Jotta Euroopan unionista voidaan edelleen puhua arvoyhteisönä, on EU:n pidettävä kiinni myös arvoista, joiden varassa maanosa syntyi. Muussa tapauksessa koko unioni on suuressa vaarassa menettää sielunsa. Nämäkin vaalit ovat siis mitä suuremmassa määrin arvovaalit, Essayah sanoo.

Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo kertoo, että vaaliliitto tavoittelee kahta paikkaa.

– Suomen etuja on hoidettu huonosti EU:ssa. Olemme vaihtoehto muille puolueille. Suomen linja tulee muuttumaan. Me pidämme huolen, että Suomen etu on ensiksi. Kun Suomen linja toteutuu niin myös EU:n etu toteutuu. Esimerkkinä tästä on metsät, Suomen metsien tulee säilyä jatkossakin suomalaisten käsissä. Laskukaavojen tulee olla oikeudenmukaisia. Liike Nyt on sellaisessa tilanteessa, että äänesi ei ainakaan mene hukkaan. Tulemme asettamaan kiinnostavia ehdokkaita, jotka varmasti saavat ääniä, Harkimo sanoo.