Satakunta innokkain terveysasemien lakkauttaja

16.3.2024 klo 21:32 Uutiset

Satakunta innokkain terveysasemien lakkauttaja

Ylen tutkimuksen mukaan Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmassa on 21 lakkautuksen kohteena olevaa terveysasemaa. Alkuperäisistä 27 terveysasemasta jäisi jäljelle vain 6 sotekeskusta. Yksikään muu Suomen hyvinvointialueista ei suunnittele lakkauttavansa näin monta lääkärin tai sairaanhoitajan johtamaa terveysyksikköä.

Naapurimme Pirkanmaa suunnittelee lakkauttavansa 12 terveysasemaa, mikä on valtakunnallisesti neljänneksi suurin määrä. Jäljelle sinne kuitenkin jää vielä 30 nyt toimivista 42 yksiköstä.

Etelä- ja pohjoisrajoillamme olevista hyvinvointialueista Ylellä ei ollut tietoa terveysasemien lakkautussuunnitelmista.

Neljällä Suomen hyvinvointialueista on jo tehty selvä päätös olla lakkauttamatta yhtään terveysasemaa.

Miten tässä Satakunnalle kävi näin?

Ennen aluevaaleja jokseenkin kaikki nykyiset aluevaltuutetut lupasivat olla koko Satakunnan asialla.

Joulukuun 2023 alussa aluevaltuusto päätti, että palveluverkon muutokset pitää tuoda valtuuston hyväksyttäviksi.

Kun sitten ilmeni, että lainaoikeuksien saamiseksi Satakunnalta vaadittiin tarkennettua palveluverkkosuunnitelmaa, lähetettiin suunnitelmana Suomen kattavin lakkautuspaketti. Valtuutetuille kerrottiin lohduksi tällöin, että jokainen lakkautushan vielä käsitellään erikseen, eikä niitä ole pakko kaikkia hyväksyä.

Nyt kuitenkin ollaan siinä tilanteessa, että valtuustolle tuotaviksi palveluverkkomuutoksiksi onkin tulkittu vain isoja sotekeskuksia koskevat muutokset. Hyvinvointialueemme korkein päättävä elin, eli aluevaltuusto, saanee tästä vain ilmoituksen seuraavassa kokouksessaan.

Hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila totesi (SK 3.3.2024), että ”Tämä on ollut kaikille turhauttava prosessi” Totta tuo on ainakin valtuutetun näkökulmasta. Joskus tuntuu, että on viety, kuin pässiä narussa.

Varhila toteaa myös, että muutosohjelman 92 miljoonan euron säästökokonaisuudesta ”palveluverkon osuus on vain noin 13 miljoonaa euroa”. Valtaosan säästöistä suunnitellaan siis tulevan muualta.

Olisiko niin, että säästöjä olisi pitänyt ja pitäisi vielä hakea lisää muualta, kun usea hyvinvointialue ei halua lakkauttaa paikallisia terveysasemiaan ollenkaan?

No, näillä eväin vastuu on nyt johtavilla viranhaltijoilla ja aluehallituksella, jotka näyttävät asioista suvereenisti päättävän!

Simo Korpela

kaupungin- ja aluevaltuutettu, ikääntyvien palvelujen lautakunta

Kristillisdemokraattien Porin osaston ja Satakunnan piirin pj.