Julkilausuma: Eutanasia ei ole hoitokeino

20.4.2024 klo 09:09 Uutiset

Julkilausuma; Keski-Suomen Kristillisdemokraatit kokoontui 19.4.2024 kevätkokoukseen, Muuramessa

Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi on kerännyt 50 000 nimeä ja etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

Edellisen kerran eutanasian laillistamista ajava kansalaistaloite eteni eduskunnan käsiteltäväksi vuonna 2018. Silloin aloite hylättiin, ja sosiaali- ja terveysministeriö asetti asiantuntijaryhmän pohtimaan eutanasian laillistamista. Loppuraportissaan vuonna 2021 asiantuntijaryhmä totesi, ettei eutanasian laillistamisasiassa löytynyt yksimielistä näkemystä. Työryhmässä osallisena ollut Suomen Lääkäriliitto vastusti eutanasiaa ja lääkäriavusteista itsemurhaa. On huomionarvoista, että Lääkäriliiton kanta on edelleen laillistamista vastaan.

Eutanasia on toimenpide, jossa lääkäri surmaa potilaan asianmukaisen hoidon sijaan. Potilaan surmaaminen sotii rajusti lääkärin etiikkaa vastaan. Suomen Lääkäriliitto toteaa nettisivuillaan: ”Elämän kunnioittaminen ja suojeleminen ovat lääkärin etiikan perusarvoja samoin kuin ihmisarvon kunnioittaminen, vahingoittamisen välttäminen ja kärsimyksen lievittäminen.” Eutanasian laillistamisen myötä parantumattomasti sairaat sekä erityisen heikkokuntoiset henkilöt menettäisivät osan ihmisarvostaan ja oikeudestaan saada hyvää hoitoa elämänsä loppuun asti.

Lähtökohtaisesti eutanasia siis sotii ihmisarvon kunniottamista vastaan. Lisäksi ongelmana on toimenpiteen rajaaminen. Eutanasian laillistaneissa maissa sen kriteerejä on ajan myötä höllennetty, eikä kehitys näytä pysähtyneen. Esimerkiksi Belgiassa eutanasia on ulotettu jopa masentuneisiin nuoriin ja Kanadassa sitä on harkittu laajennattavaksi taloudellisissa vaikeuksissa oleviin. Myös toimenpiteen valvonnassa on havaittu puutteita.

Kristillisdemokraattien Keski-Suomen piiri vetoaa päättäjiin, ettei eutanasiaa laillistettaisi. Eutanasian laillistamisen sijaan saattohoitoa on edelleen kehitettävä. Hyvässä saattohoidossa ihmisen kipuja saadaan lievennettyä erilaisin keinoin, jottei sairaan henkilön tarvitsisi kärsiä.

Vakavasti sairaankin ihmisen elämä on ainutlaatuinen ja arvokas. Siksi asianmukaista hoitoa on aina oltava saatavissa. Eutanasia ei ole hoitokeino.