Kristillisdemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Jouko Jääskeläinen Ryhmäpuhe talousarviokäsittelyssä Vantaalla 18.11.2024

2.12.2024 klo 19:58 Uutiset

Tiukka neuvottelurupeama on ohi. Olemme iloisia, että Vantaan talousarvion neuvottelutuloksessa ja budjetissa näkyy myös KD Vantaan kädenjälki. Kukaan ei tietenkään voi sanoa, että ajatukset juuri hänen esittämässään muodossa tulivat hyväksytyiksi. Mutta kun katsomme aihealueita ja huolen kohteita ns. suuressa kuvassa, niin kristillisdemokraatteina voimme olla tyytyväisiä neuvottelutulokseen.

Neuvottelutuloksessa näkyvät mm. nuorten syrjäytymisen ennalta estäminen ja neet-nuorten tukitoimenpiteet, järjestöjen avustukset ja kouluruoan laadun parantaminen. Esitimme myös panostusta S2-kielen opettamiseen ja muuhun integroitumista edistävään toimintaan yhteistyössä työllisyys- ja kotoutumispalveluiden kanssa. Tavoitteenamme oli myös vahvistaa turvallisuustyön johtamista ottamalla laajasti mukaan eri yhteistyötahot ja varmistaa nuorten yrittäjien alkavan toiminnan tukeminen. Sanojen jäljet ovat näkyvissä.

Perusopetuksen ryhmäkokojen pienentäminen ja koulunkäynninohjaajien lisääminen eivät menestyneet, mikä oli harmillista, kun peruskouluista kuitenkin kantautuu viestiä laskeneista oppimistuloksista ja työrauhahäiriöistä.

Joskus emme ole neuvotteluissa muuttaneet budjetissa mitään. Muutoksista tämänvuotinen on niitä vähäisempiä, vain noin puolitoista miljoonaa. Oma osuutensa tähän lienee siinä, että lähtökohtainen linjaus oli painaa kaasua ratikassa ja muutoin painella jarrua – onneksi kuitenkin jo pohjaehdotuksen mukaan kehittyvässä kaupungissamme käytettävän rahan määrä sekä tehtävän työn laatu ja määrä kaiken aikaa kasvaa. Silti olemme aidosti ja oikeasti huolissamme paisuvasta velastamme, ilman mitään poliittisia sivuajatuksia.

Edessä olevana vuotenakin kannattaa olla tarkkana. Emme voi korkeidenkaan investointien aikana sallia sitä, että peruspalvelut heikkenevät tai alueellinen eriarvoistuminen lisääntyy. Tai että ehkäisevä toiminta heikkenisi. Nuorten ja lasten turvattomuuden tulee vähentyä eikä kasvaa. Sitä on estettävä niin kodeissa kuin asemien seuduillakin, huolehtien että kukaan ei putoa hyvinvointialueen ja kaupungin väliin.

Hyvä periaate on: ohjaa tuki ja neuvot ajoissa sinne missä tukea tarvitaan. Älä odota ongelmien kasaantumista. Voimaa on kansalaisyhteiskunnassa, järjestöissä, seurakunnissa ja kaikkialla, missä on aktiivisia ja tarmokkaita ihmisiä. Kunta ei pysty ja ehdi kaikkeen. Yhdessä voimme enemmän.

Tehdystä työstä kiitos kaikille, kaupungin johdolle, valmistelijoille, neuvottelijoille sekä kaikille, jotka ovat ajatuksensa yhteiseen kekoon kantaneet. Tästä on hyvä jatkaa työtä vantaalaisten ja Vantaan parhaaksi!